Mesajul Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, cu prilejul ceremoniei de intronizare a Inaltpreasfintiei sale Ciprian Campineanul, Arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, 10 martie 2013:

Imi revine deosebita onoare si bucurie de a va transmite salutul meu calduros, insotit de cele mai sincere felicitari cu prilejul alegerii Inaltpreasfintiei voastre in inalta demnitate de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei. Este un eveniment important pentru Biserica Ortodoxa Romana si pentru credinciosii pe care ii veti pastori. Este, in acelasi timp, un prilej de bucurie pentru toti cei care va intampina ca nou arhiereu, si doresc sa ma alatur dumneavoastra, prin acest mesaj, pentru a va impartasi emotia.

Alegerea Inaltpreasfintiei voastre in inalta demnitate de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, prin decizia Sfantului Sinod, reprezinta inceputul unei noi misiuni, cu responsabilitatile si provocarile sale, dar si continuarea activitatii pastorale desfasurate de Inaltpreasfintia sa Epifanie, in cei 37 de ani de arhierie.

Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei are o semnificatie aparte pentru ortodoxia romaneasca, fiind una dintre cele mai vechi eparhii din Romania, atestata istoric in anul 1502, in timpul domnitorului Radu cel Mare al Ţarii Romanesti. De-a lungul timpului, identitatea acestei eparhii – ridicata la rang de Arhiepiscopie in 2009, prin grija Preafericirii Sale, Parintele Patriarh Daniel – a fost modelata de prezenta unor sfinti parinti, carturari si ierarhi care au imbogatit patrimoniul spiritual si cultural al acestui loc. Tot in aceasta eparhie au functionat seminarii si scoli de cantareti, care au pregatit generatii de teologi valorosi. Toate acestea reprezinta contributii la binele comun, pe care Biserica Ortodoxa continua sa le cultive in societate, prin educatie, prin activitatea filantropica si prin transmiterea inaltelor valori pe care le reprezinta.

 

Astazi, Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei este o eparhie moderna, constienta de provocarile pe care modernitatea le implica atat in planul vietii religioase, cat si in relatia cu societatea. Am subliniat mereu rolul formativ al valorilor crestine in spatiul public si sunt convins ca, gratie experientei pe care ati acumulat-o in calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane in raport cu celelalte biserici si culte, veti continua sa incurajati dialogul si cooperarea, pentru binele comun.

Doresc sa adresez inca o data urarile mele cele mai calde membrilor Sfantului Sinod si tuturor credinciosilor care participa astazi la acest eveniment solemn, rugandu-va sa primiti, Inaltpreasfintite Parinte Arhiepiscop Ciprian, sincere felicitari impreuna cu urari de slujire rodnica in inalta demnitate pe care v-a incredintat-o Biserica!

La multi ani!
Traian Basescu

Presedintele Romaniei