Sâmbătă, 8 aprilie 2023, în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a fost organizată tradiționala procesiune din ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Evenimentul a adunat peste 5.000 de clerici și credincioși din cele două județe, care au ținut în mâini ramuri de salcie și au intonat cântări religioase, în sunet de toacă. În fruntea lor s-au aflat tineri cu steaguri bisericești și cu ripide, diaconi cădind și preoți purtând icoana sărbătorii.

În municipiul Buzău, procesiunea a pornit de la biserica „Sfânta Filofteia” din Parcul Crâng, de unde participanții au mers pe bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Unirii, strada Obor, până la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”. Pe parcursul procesiunii au avut loc două opriri: la biserica „Sfântul Spiridon” de pe bulevardul Nicolae Bălcescu și la Catedrala Copiilor „Sfântul Mucenic Sava” de pe bulevardul Unirii, în timpul cărora au fost rostite ectenii și rugăciuni.

După săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litie în Catedrala „Înălțarea Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a întâmpinat pe clerici și credincioși în pridvorul lăcașului de cult, unde a oficiat rânduiala de sfințire a icoanei praznicului și de binecuvântare a pelerinilor. La final, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat că această procesiune este o formă de afirmare a identității noastre creștine, de mărturisire a credinței în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat pentru noi și a noastră mântuire.

La Focșani, procesiunea de Florii a avut două puncte de plecare: biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de pe bulevardul Independenței și biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cartierul Sud. Credincioșii au participat mai întâi la slujba Vecerniei, apoi s-au deplasat, alături de preoții lor, până la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii, făcând scurte popasuri la bisericile situate pe traseu.

Procesiunea s-a încheiat cu sfințirea icoanei praznicului și cu citirea rugăciunii de binecuvântare a pelerinilor, în fața bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.