Ctitorită de imigranții bulgari, biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Buzău păstrează în patrimoniul său o icoană a Sfântului Mucenic Trifon. Aceasta este reprezentativă pentru comunitatea parohială datorită faptului că atât ctitorii, cât și enoriașii parohiei, până acum câteva decenii, au avut ca principală îndeletnicire cultivarea legumelor.

În acest context, dar și al anului dedicat comemorării tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la biserica „Sfântul Nicolae” a fost adusă, de la Mănăstirea Ciolanu, racla în care se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Trifon, dar și părticele din moaștele altor sfinți: Haralambie, Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Areta, Mercurie, Paraschevi, Eftimie, Ignatie și Acachie.

Sfintele moaște au fost aduse de părintele protos. Veniamin Anghel, starețul așezământului monahal, în timpul Vecerniei Sfinților Trei Ierarhi, și vor rămâne la biserica „Sfântul Nicolae” până duminică, 4 februarie 2024, spre a fi venerate de credincioșii buzoieni, după care vor fi reașezate în biserica mare a Mănăstirii Ciolanu.

Cu acest prilej, programul liturgic al parohiei s-a intensificat, incluzând slujbe de Priveghere, Paraclise, Acatiste, Sfântul Maslu de obște și slujirea zilnică a Dumnezeieștii Liturghii.

În ziua de prăznuire a Sfântului Trifon, joi, 1 februarie 2024, un sobor de preoți (pr. paroh Vasile-Gabriel Gherghe, pr. conslujitor Constantin-Iustin Stoica, pr. Alexandru-Paul Bârsan, de la Parohia Vispești, și pr. Aurelian Dumitru, de la Parohia Băile), condus de părintele protos. Veniamin Anghel, a oficiat Sfințirea cea mică a apei și Rânduiala binecuvântării la începutul semănatului, la care s-au adăugat Molitfele Sfântului Trifon, Acatistul Sfântului și Dumnezeiasca Liturghie.

Păstrând tradiția parohiei, au fost binecuvântate mai multe soiuri de semințe, pregătite, în acest an, de către dna doctor biolog Floarea Burnichi, cercetator științific gradul I, director științific al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, membru asociat al Academiei de Științe Agricole și Silvice București și membră a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Starețul Mănăstirii Ciolanu a rostit un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Trifon, evidențiind lucrarea harului lui Dumnezeu prezent în tânărul Trifon care, prin rugăciune, l-a încredințat pe împăratul Deciu de existența diavolului, ce s-a arătat în chipul unui câine negru, și i-a îndemnat pe credincioși să-l invoce în rugăciunile lor pe acest mucenic al lui Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Vasile-Gabriel Gherghe a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru faptul că a binecuvântat aducerea cinstitelor moaște în biserica Parohiei „Sfântul Nicolae” din Buzău, dar și părintelui protos. Veniamin Anghel pentru însoțirea acestora.

Pr. paroh Vasile-Gabriel Gherghe

Parohia „Sf. Nicolae” – Buzău

Protoieria Buzău II