Biblioteca Eparhială „Ghenadie Episcopul” din municipiul Buzău a găzduit joi, 1 februarie 2024, ședința anuală a Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clericilor și salariaților bisericești din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Întrunirea a fost prezidată de Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

La eveniment au participat reprezentanții Centrului Eparhial, ai protoieriilor și ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.

Pr. Gheorghe Sava-Popa, care a îndeplinit funcția de președinte al CAR între anii 2014-2023, a citit Darea de seamă pe anul precedent, evidențiind veniturile și cheltuielile asociației. În continuare, Părintele Arhiepiscop Ciprian l-a felicitat pe pr. Gheorghe Sava-Popa pentru modul în care a coordonat activitatea organizației în cei nouă ani, apoi l-a prezentat pe noul președinte al CAR, pr. Marian Gegea – vicar administrativ eparhial, care i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru încrederea acordată și a mărturisit că va depune toate eforturile pentru îmbunătățirea serviciilor oferite de această instituție de întrajutorare.

În prezent, Casa de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei are un număr de 1.408 membri activi, acordând împrumuturi rambursabile, dar și ajutoare nerambursabile membrilor săi, la cererea acestora, în cazuri de înmormântare, boală sau naștere de copii. Astfel, pe parcursul anului trecut, au fost oferite 13 ajutoare de deces, însumând 46.000 de lei, 43 de ajutoare în situații de boală, în valoare de 30.100 de lei, și 17 ajutoare pentru nou-născuți, în cuantum de 11.900 de lei. Suma totală cheltuită pentru ajutoarele sociale a fost de 88.000 de lei.