Ziua Națională a României a fost sărbătorită vineri, 1 decembrie 2023, prin rugăciune, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujba de Te Deum, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român și de cinstire a eroilor neamului care, prin jertfa lor, au înfăptuit unitatea națională a românilor în urmă cu 105 ani.

Împreună cu Ierarhul locului s-au rugat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, părinți consilieri eparhiali și protoierei, precum și slujitori de la Catedrala „Înălțarea Domnului” și de la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”.

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a explicat de ce se cuvine să cinstim memoria înaintașilor noștri la aceste momente de sărbătoare, în special prin slujbele bisericești care se săvârșesc în amintirea lor.

„Sufletul românului a fost, de-a lungul veacurilor, cultivat și impregnat cu preceptele credinței, care presupun din partea creștinului legătura cu Dumnezeu, dar și cu strămoșii săi. Iar între acești înaintași se numără și sfinți odrăsliți de neamul nostru românesc, care și-au sacrificat viața pe altarul credinței, L-au mărturisit pe Hristos și au trăit într-un mod autentic învățătura Evangheliei – așa cum au făcut cuvioșii monahi din toate zonele țării noastre. Strămoșii noștri au trăit și au luptat pentru niște idealuri înalte, precum unitatea neamului – ideal împlinit, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, într-un context istoric favorabil, la 1 Decembrie 1918. Biserica Ortodoxă Română și-a adus și ea contribuția, cu asupra de măsură, la desăvârșirea unității naționale, prin implicarea ierarhilor, preoților, monahilor și credincioșilor conștienți și responsabili de identitatea lor, atât în timpul Războiului de Independență (1877-1878), cât și în Primul Război Mondial (1916-1918), numit Războiul de Reîntregire a neamului românesc”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Cu această ocazie, clericii și credincioșii au cântat în cor imnul de stat „Deșteaptă-te, române!” și imnul „Apărătoare Doamnă”, închinat Maicii Domnului.