În perioada 7-8 februarie 2017, Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani a organizat un pelerinaj social pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, la mai multe mănăstiri din Oltenia.

Pelerinajul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, prin Centrul de Pelerinaje Sfinții Împărați Constantin și Elena și cu sprijinul Sectorului Social-Filantropic și Misionar al Eparhiei.

În ziua de 7 februarie, tinerii pelerini au vizitat mănăstirile Govora, Dintr-un Lemn, Polovragi, Horezu și Lainici, dar și minunatele opere de artă ale lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu: Coloana Infinitului, Poarta sărutului și Masa tăcerii. În seara aceleiași zile, copiii s-au bucurat de ospitalitatea părintelui stareț al Mănăstirii Lainici, care le-a oferit cazare și o masă caldă, iar o parte dintre ei au participat la slujba de Priveghere.

A doua zi, pelerinii au ajuns la Mănăstirea Bistrița, unde au participat la Sfânta Liturghie. De aici, s-au îndreptat spre Târgoviște, unde au vizitat ansamblul monument istoric Curtea Domnească și Mănăstirea Nucet, primind și o masă caldă din partea obștii monahale.

Pelerinajul a avut darul de a presăra în sufletele acestor tineri defavorizați valorile perene ale credinței creștine, fiind îndemnați să-și coordoneze viața după principiile morale propovăduite de Biserica străbună și să cunoască trecutul istoric și cultural al poporului român. (Pr. Florentin Răuță – Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani)