Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău a fost oficiată, cu prilejul Bobotezei, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian. Ierarhul Buzăului şi Vrancei a săvârşit Sfinţirea mare a apei la Agheasmatarul din vecinătatea lăcaşului de cult.

Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa deosebită a praznicului, arătând că „Botezul Domnului este taina Teofaniei sau a descoperirii Preasfintei Treimi; până la acest moment, poporul evreu nu avea conştiinţa Dumnezeului treimic. Ştia că Dumnezeu este Unul, dar îşi închipuia că este o singură monadă – Dumnezeu unic şi în fiinţă, şi în Persoană. Dumnezeu nu S-a descoperit în chip deplin, pentru că evreii nu erau capabili să priceapă. Acum, însă, la Botezul Fiului Său întrupat, S-a revelat în chip deplin. Mântuitorul Hristos, cu recomandare de la Dumnezeu-Tatăl – Care a spus: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit»(Matei 3, 17) –, dar şi cu recomandare de la Sfântul Ioan, Prorocul şi Înaintemergătorul Domnului – «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29) –, Şi-a început propovăduirea. Mai întâi, S-a dus în Pustia Carantaniei, unde S-a lăsat ispitit de diavol, pe care l-a biruit, apoi a început să predice oamenilor Evanghelia Împărăţiei, rostind aceleaşi cuvinte ca şi Sfântul Ioan Botezătorul: «Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor» (Matei 4, 17)“.

Numeroşi clerici şi credincioşi au pornit, din faţa Catedralei arhiepiscopale, în procesiune către râul Buzău. Acolo, într-un loc special amenajat, a fost oficiată slujba Aghesmei Mari. Potrivit tradiţiei, unul dintre participanţi a recuperat Sfânta Cruce din apă.