În ziua praznicului Pogorârii Sfântului Duh, duminică, 4 iunie 2023, Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău a fost plină de credincioși, care au participat la Sfânta Liturghie și la Vecernia plecării genunchilor. Slujbele au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șapte preoți și patru diaconi.

În predica adresată celor prezenți, Chiriarhul locului a vorbit despre sărbătoarea Rusaliilor sau a Cincizecimii, subliniind rolul pe care l-a îndeplinit Sfântul Duh în istoria omenirii și în actul întemeierii Bisericii lui Hristos.

După Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a oficiat Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost citite șapte rugăciuni de invocare a Preasfintei Treimi. La final, credincioșii au primit frunze de nuc sfințite, care simbolizează limbile ca de foc sub forma cărora Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Tot în aceeași zi, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul a organizat festivitatea de premiere a laureaților Olimpiadei școlare de Religie – fazele județeană și națională, precum și ai Olimpiadei interdisciplinare „Cultură și spiritualitate românească”. De asemenea, au fost premiați și elevii Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, respectiv la Olimpiada Națională de Limbi Clasice. Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe cei 43 de olimpici buzoieni și pe profesorii îndrumători, cărora le-a oferit diplome de apreciere, sume de bani, icoane și volume religioase.