În contextul proclamării anului 2015 în Patriarhia Română ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a organizat, prin Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul, în data de 06 iunie 2015, festivitatea de premiere a elevilor clasaţi pe locurile I, II şi III la fazele judeţeană şi naţională, ale tuturor olimpiadelor care au avut loc în anul şcolar 2014-2015.

Scopul evenimentului a fost acela de a recunoaşte excelenţa în educaţia oferită de Şcoala românească, împărtăşindu-le tinerilor elevi şi profesorilor îndrumători bucuria Bisericii locale pentru performanţele lor educaţionale remarcabile, şi de a oferi sprijin material şi spiritual în demersul lor educaţional ulterior.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a prezidat această ceremonie, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, oficiind o slujbă de Te Deum şi apreciind, în cuvântul său omagial, sârguinţa elevilor, dar şi jertfelnicia şi ostenelile celor peste 300 de profesori, care au şi primit diplome de excelenţă.

Biserica noastră, prin slujitorii ei, nu vă uită şi nu vă ignoră. Pe lângă rugăciunile pe care le rostim şi în care vă cuprindem pe toţi, la Sfânta Liturghie şi la celelalte sfinte slujbe – aşa cum se procedează şi la începutul anului şcolar – dorim să vă încredinţăm de faptul că vă avem întotdeauna în preocupările noastre, că vă apreciem, vă iubim şi ne bucurăm atunci când constatăm că dumneavoastră ascultaţi de părinţi şi de profesorii care ostenesc la formarea frăţiilor voastre. În secolul în care trăim, când informaţia circulă cu atâta repeziciune şi există atâtea mijloace tehnice de a vă informa, este foarte important să aveţi repere morale, care să vă ajute să vă şi formaţi pentru viaţă, ca oameni deplini. Informaţiile, oricât ar fi ele de bogate, nu sunt suficiente pentru a califica pe un om sănătos, în chip deplin, înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor. De aceea, noi apreciem pe toţi cei care sunt implicaţi în procesul educaţional, pentru că educaţia tocmai aceasta înseamnă: să preiei pe cineva dintr-un anumit punct şi să-l conduci spre un alt punct, însă, pe acest traseu, este necesar ca educatorul să şlefuiască persoana pe care a primit-o, în aşa fel încât, la final, să fie capabilă ea însăşi, în mod conştient şi liber, să săvârşească lucruri frumoase şi folositoare pentru ea şi pentru cei din jur“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Celor aproape 500 de elevi laureaţi le-au fost oferite premii individuale, în valoare de aproximativ 100 lei de persoană, constând în ghiozdane, jocuri creative, penare echipate sau truse de birotică, cărţi, broşuri şi diplome, în funcţie de particularităţile de vârstă, gen şi de fazele competiţionale la care s-au distins.

Săptămâna viitoare vom derula un alt eveniment maraton similar, în municipiul Focşani, pentru olimpicii judeţeni şi naţionali din judeţul Vrancea, recunoscându-le performanţa, prestigiul şi mulţumirea aduse dascălilor, familiilor lor şi Şcolii româneşti, în general“, a precizat Pr. Prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul.