Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea a organizat, în parteneriat cu protoieriile din județul Vrancea și cu susținerea Asociației „Cuvânt și faptă” a profesorilor de Religie vrânceni, prima ediție a Festivalului județean de colinde Hristos Se naște, slăviți-L!. Evenimentul a avut loc joi, 12 decembrie 2024, la Sala „Balada” din municipiul Focșani, în prezența doamnei inspector școlar general, prof. dr. Livia-Silvia Marcu, a doamnei inspector școlar general adjunct, prof. Lauriana Ailincuței, a părintelui Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, a părintelui Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, și a reprezentantului Consiliului Județean Vrancea, administratorul public Alexandru Botezatu.
În deschiderea festivalului, doamna inspector școlar general le-a vorbit participanților despre parteneriatul Biserică – Școală – Familie: „Suntem onorați să fim astăzi parteneri în ceea ce privește educația și, practic, viața pe care noi o trăim în mijlocul comunității. Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a dat semne de fiecare dată că prețuiește ceea ce se întâmplă în mediul în care noi trăim în pace și bună înțelegere. Sărbătorile creștine ne transmit un mesaj în plus, acela că trebuie să facem pace cu noi înșine și să acceptăm că Dumnezeu este în inimile noastre, fiind adus cu efort și cu vocație de preoți, de cadre didactice, de profesorii de Religie și de familie. Noi prețuim calitatea educației creștine, căci niciodată nu ne învață ceva rău, ci, dimpotrivă, binele, iubirea și pacea, care trebuie să fie dezideratele vieții noastre de zi cu zi”.
La rândul său, doamna inspector școlar general adjunct și-a exprimat bucuria de a fi împreună cu cei prezenți la acest eveniment: „Este o bucurie enormă să fim astăzi aici, la un asemenea eveniment, atât pentru minte, cât mai ales pentru inimă. Vă felicit pe toți, organizatori și participanți, deopotrivă, și nu este niciodată prea mult să vorbim despre iubirea duhovnicească, despre iubirea aproapelui, pentru că, alături de credința în Dumnezeu, ea ne ajută să trecem peste toate problemele, pe care fiecare în parte le are la un moment dat. Le urez succes tuturor participanților!”.
A urmat îndemnul părintelui protoiereu Oscar Frunză către toți cei prezenți de a continua tradiția colindatului, începută în urmă cu 2000 de ani: „Rostul colindatului este acela de a merge din casă în casă, de la apartament la apartament, de la ușă la ușă și de a transmite în mod direct mesajul Nașterii Mântuitorului Hristos celor care trăiesc cu intensitate bucuria acestor sărbători. De aceea, am convingerea că ceea ce se întâmplă acum nu este altceva decât un act care ține de educație, adică o pregătire a unor colindători care, începând cu zilele următoare, vor purcede la colindarea vecinilor, a rudelor, a tuturor celor care sunt în imediata lor apropiere. Îmi imaginez că cei 250 de elevi, în grupuri mai mici sau mai mari, vor porni în toată Vrancea și vor vesti bucuria Nașterii lui Hristos. Să vă ajute Dumnezeu să faceți lucrul acesta cu toată inima!”.
Părintele inspector școlar pentru disciplina Religie, Silviu-Iulian Roșca, a felicitat elevii, pe părinții lor, pe profesorii de Religie și de alte discipline, pe preoții parohi și directorii de școli, pentru implicare și efort. De asemenea, a mulțumit conducerii ISJ Vrancea pentru implicarea în organizarea evenimentului, părinților protoierei pentru darurile oferite elevilor și profesorilor de Religie din județul Vrancea pentru sprijinul oferit.
Evenimentul a fost structurat pe două secțiuni: secțiunea solist vocal și secțiunea grupuri vocale, pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal. La secțiunea solist vocal au fost înscriși 27 de elevi, iar secțiunea grupuri vocale a reunit 15 ansambluri, totalizând un număr de 250 de participanți. Toți elevii au primit daruri din partea celor trei protoierii vrâncene și diplome de participare.
Pe scenă au urcat soliști și grupuri vocale de la următoarele școli: Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani; Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani; Colegiul Național „Emil Botta” Adjud; Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani; Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani; Colegiul Național Unirea Focșani; Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani; Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani; Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” Focșani; Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni; Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani; Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu; Școala Gimnazială „Mihail Armencea” Adjud; Școala Gimnazială „Profesor General Gheorghe Gheorghiu” Gologanu; Școala Gimnazială Jariștea; Școala Gimnazială nr. 1 Biliești; Școala Gimnazială nr. 1 Vulcăneasa; Școala Gimnazială „Emil Atanasiu” Garoafa; Școala Gimnazială „Principele Radu” Adjud; Școala Gimnazială „Al. Vlahuță” Focșani; Școala Gimnazială „Regina Maria” Vintileasca; Școala Gimnazială „Anghel Saligny” Focșani; Școala Gimnazială „Neculai Jechianu” Vrâncioaia; Școala Gimnazială „Petre Mironescu” Mera; Școala Gimnazială Bordești; Școala Gimnazială Jitia; Școala Gimnazială Năruja; Școala Gimnazială Pufești; Școala Gimnazială Suraia; Școala Primară Căiata; Școala Gimnazială Sihlea.
Pr. prof. Silviu-Iulian Roșca
Inspector școlar de Religie – ISJ Vrancea