Referitor la reportajul intitulat În numele banului, AMIN, apărut, duminică, 16 octombrie 2016, în cadrul emisiunii În premieră cu Carmen Avram, la postul de televiziune Antena 3, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei își exprimă indignarea față de modul în care anumiți jurnaliști, având pretenția că informează corect opinia publică, promovează în mod repetat diferite grupări schismatice și necanonice, conduse de falși și foști preoți, caterisiți de Biserica Ortodoxă Română, pentru fapte grave de imoralitate, de corupție și de abateri disciplinare.

Realizatorii emisiunii menționate mai sus, lipsiți de onestitate profesională, deși au beneficiat de informații complete despre persoanele sancționate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei – pe care le-au prezentat drept victime – au omis cu bună știință folosirea acestora, preferând să-și întemeieze comentariile doar pe mărturiile lor tendențioase și false.

Culmea paradoxului: Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei este acuzat de o serie de practici ilegale, pe care el însuși le-a sancționat întotdeauna, precum minciuna, corupția, hoția, calomnia și lăcomia unor năimiți (popi mercenari), pătrunși în cler prin mijloace neortodoxe, sau ale unor așa-ziși credincioși ortodocși, care confundă locașul de cult cu proprietatea lor privată. Cuvintele dure rostite de ierarh, într-un context privat – asumate public de către acesta, atât în spațiul bisericesc, cât și în mass-media, dar pe care nici un om lucid nu le-a interpretat ad litteram – constituie tocmai expresia indignării și revoltei sale interioare, față de activitățile bisericești ilegale și necanonice ale unor impostori, care nu urmăresc nimic altceva decât să înșele buna credință a creștinilor ortodocși, pentru interese strict materiale. Dacă reporterul Antena 3 ar fi fost interesat de aflarea adevărului adevărat, și nu fabricat – după placul sau interesele cuiva – ar fi putut dialoga și cu alți preoți din eparhie sau cu credincioșii responsabili din parohiile unde au slujit cândva cele două personaje (Vatră Giorgică și Goleșteanu Neculai) și, astfel, ar fi aflat că lucrurile stau exact invers. Ar fi interesant de aflat în ce vile locuiesc și ce tipuri de mașini dețin, în realitate, acești „sărmani“, compătimiți de reporterul care i-a intervievat.

Este trist, îngrijorător și inexplicabil faptul că acești jurnaliști – de altfel, competenți, din punct de vedere profesional – nu depun nici un efort pentru a cunoaște cu adevărat istoria, viața și problemele reale ale Bisericii Ortodoxe, ci, dimpotrivă, se pretează la atacuri virulente împotriva Bisericii naționale, prezentând trunchiat sau denaturat situații bisericești pe care nu vor să le înțeleagă. Prin emisiunea realizată, jurnaliștii Antena 3 au devenit niște colportori de minciuni culese de la cei mai ipocriți răspopiți din Biserica Ortodoxă, pe care le-au regizat într-o manieră ieftină și penibilă, dar cu aparențe de obiectivitate, ca și cum domniile lor ar fi „îngerii“ justiției românești. Tocmai de aceea, chiriarhul Buzăului și Vrancei le-a refuzat interviul solicitat, fiind convins că scopul emisiunii pe care doamna Avram urma s-o realizeze nu era altul decât cel de inoculare în conștiința publică a unor neadevăruri, construite pe afirmațiile unor persoane frustrate, incapabile de pocăință și ascultare în Biserică, dispuse să facă orice pentru a se victimiza și a induce în eroare pe telespectatori.

Sub masca unei pretinse etici deontologice, realizatorii emisiunii amintite au devenit complici într-o mișcare ocultă de subminare a unității Bisericii noastre strămoșești, prin prezentarea unor informații fragmentare și prin distorsionarea adevărului. În aceste circumstanțe, ne întrebăm, pe bună dreptate: Oare, de ce jurnaliștii din echipa doamnei Avram preferă să realizeze interviuri doar cu preoții excluși din cler, fără să țină cont de opinia exprimată, în mod oficial, de autoritatea bisericească? S-au gândit, măcar pentru o clipă, că aceste persoane au fost sancționate pe drept, pentru abateri grave de la morala și disciplina bisericească și, în consecință, mărturiile lor nu pot fi credibile? Cum este posibil să mediatizezi, la un post de televiziune cu acoperire națională, astfel de personaje, care au făcut de râs haina și misiunea preoțească? Oare, ce urmăresc realizatorii unor astfel de emisiuni denigratoare la adresa ierarhiei bisericești? Îi invităm pe cititorii acestui comunicat să reflecteze cu discernământ și să-și răspundă singuri la aceste întrebări retorice.

În ceea ce ne privește, întemeiați pe calitatea îndoielnică a reportajelor realizate până acum pe teme similare, catalogăm emisiunea doamnei Carmen Avram drept încă un episod din campania mediatică murdară îndreptată împotriva Bisericii naționale, pentru care nu merită decât un singur cuvânt: rușine!

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei

P.S. Redăm, mai jos, în fotocopie, materialul trimis de Arhiepiscopie domnului Alex Nedea, în data de 26 august 2016.