Tinerii vrânceni s-au întâlnit, marți, 18 octombrie 2016, în amfiteatrul Colegiului Național Unirea din Focșani, cu mari artiști ai scenei românești, într-un spectacol de teatru inedit, intitulat Dumnezeu iubește, de Zlata Demina. Evenimentul a fost organizat de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.

Regia și scenografia piesei îi aparțin lui Tomi Cristin, actor al Teatrului Național din București, licențiat în Teologie Ortodoxă Pastorală și vicepreședinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR).

Din distribuția spectacolului au făcut parte actrițele Naționalului bucureștean: Magda Catone și Amalia Ciolan, precum și reprezentanți ai generației de tineri actori: Tamara Roman, Ana-Maria Carablais, Teodora Calagiu-Garofil și Darius Daradici/Liviu Cheloiu.

La eveniment a participat și chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Pr. Ionuț-Cristian Vuță – consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar, Pr. Florin Nectarie Busuioc – protoiereu al Protoieriei Sector 3 Capitală, Pr. Eduard Daniel Bran – protoiereu al Protoieriei Focșani I, Pr. Oscar Frunză – protoiereu al Protoieriei Focșani II, Ioan Șolea – președinte al APOR Buzău, Ana Corina Săcrieru – vicepreședinte al APOR Vrancea, și Raluca Trocaru – inspector eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.

„Mesajul cel mai important al piesei de teatru a fost acela că Dumnezeu ne iubește pe toți, în mod necondiționat, pentru că El este iubire (cf. I Ioan 4, 16) și face să răsară soarele și peste cei buni, și peste cei nemulțumitori și răi (cf. Matei 5, 45). O iubește și pe Olga, cea care nu s-a gândit că Dumnezeu Se poate implica în actul iubirii, având ca rod nașterea de prunci, o iubește și pe Rita, aflată în pragul disperării, din pricina tinereții, întrucât nu se vede în postura de mamă, la o vârstă atât de fragedă, dar îi iubește nespus de mult pe toți ce care își doresc copii, deoarece copiii reprezintă darul cel mai de preț pentru o tânără familie“, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

 „Ne dorim ca, prin astfel de evenimente artistice-manifest, să răspundem unor întrebări frecvente, adresate de tineri celor pe care îi consideră repere în Biserică, să rafinăm oferta educațională propusă tinerilor din Eparhia noastră și, nu în ultimul rând, să reînnoim mesajul paideutic al Ortodoxiei privind sacralitatea vieții“, a subliniat Pr. Prof. Cristian Marius Dima.

Ineditul acestei piese, care s-a adresat atât adolescenților, cât și adulților, a fost discuția dintre actori, regizor și public de la final, un colocviu de 45 de minute pe temele spectacolului: condiția femeii, dragostea, credința, avortul, nașterea, căsătoria, moartea.