Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina fecioara au fost sărbătoriți miercuri, 2 octombrie 2024, la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău, prin slujire arhierească. Cu prilejul cinstirii celui de-al doilea ocrotitor al său spiritual, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului călugăresc, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Împreună cu Ierarhul locului au slujit: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu și exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău, ierom. Porfirie Însurățelu, secretarul Mănăstirii Ciolanu, pr. Ionuț-Cristian Vuță și pr. Dan Necula, consilieri eparhiali, pr. Gabriel-Adrian Dinu, slujitor la Mănăstirea Ciolanu, ierod. Clement Artene, inspector eparhial, și ierod. Ioan Vasilescu, viețuitori la aceeași mănăstire, respectiv arhid. Laurențiu Manea.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a evocat viețile Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina, care au trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea și au fost martirizați la data de 2 octombrie 304, în timpul persecuției declanșate împotriva creștinilor de către împăratul roman Dioclețian.
„Până să ajungă Sfântul Ciprian episcop în Antiohia Pisidiei și să o rânduiască pe fecioara Iusta ca stareță a unei mănăstiri, schimbându-i numele în Iustina, cunoaștem acea istorie despre Iusta și un tânăr bogat, dar păgân, care voia să o ia de soție și a recurs la meșteșugurile vrăjitorești ale lui Ciprian pentru a o cuceri pe tânără, însă fără succes. Avem mărturii din această povestire că vrăjmașii diavoli la care a apelat Ciprian vrăjitorul s-au întors de fiecare dată rușinați, întrucât Iusta, care era deja creștină, îi alunga prin semnul Sfintei Cruci; ei nu puteau să suporte semnul Crucii, deoarece le amintea de biruința Mântuitorului Iisus Hristos asupra diavolului prin jertfa de pe Crucea Golgotei. În acele circumstanțe, Ciprian vrăjitorul, văzând că nu a avut succes nici prin apelul făcut la duhurile necurate, s-a întrebat ce este acest semn. A căutat să cerceteze problema, s-a consultat cu episcopul Antim – predecesorul său în scaunul Antiohiei celei Mici – și a luat decizia să devină creștin și el. Și-a dat seama că a dus o viață falsă, închinându-se la vrăjmașii care nu pot avea aceeași putere cu Dumnezeu, a ars cărțile de magie și a distrus capiștile idolești în fața bisericii”, a menționat Chiriarhul.
Părintele protos. Veniamin Anghel a rostit un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru frumoasa și bogata activitate a Înaltpreasfinției Sale, dorindu-i, cu ocazia zilei onomastice, ani mulți cu sănătate și o lucrare rodnică în continuare, spre folosul clerului, monahilor și dreptcredincioșilor creștini din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.