Biserica având hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian“ din oraşul vrâncean Adjud a fost sfinţită, duminică, 6 iulie 2014. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul a săvârşit în continuare Sfânta Liturghie, pe o scenă amplasată în vecinătatea lăcaşului de cult.

„Voievozii de altădată, boierii, care aveau credinţă în Dumnezeu, ridicau mănăstiri sau biserici de mir. Vedem în pisaniile bisericilor din Moldova că biserica însăşi, în calitate de locaş de cult, era înţeleasă ca o rugăciune. Se spune: Am înălţat această rugă către Dumnezeu, prin mijlocirea sfântului sub a cărui ocrotire a fost pusă biserica, în urma slujbei de târnosire. De ce au numit-o voievozii rugă? Biserica – locaş de cult ne cuprinde pe noi toţi şi rugăciunea noastră înălţată către Dumnezeu-Sfânta Treime, către Mântuitorul Hristos, Cel ce S-a răstignit, a murit şi a înviat pentru noi, Cel care S-a întrupat, luând fire omenească, pentru ca această fire să fie sfinţită chiar din interiorul Persoanei Sale divino-umane“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La slujbe au participat credincioşi din întreg municipiul Adjud, dar şi din împrejurimi. Toţi cei prezenţi au avut posibilitatea, după tradiţie, să treacă prin Sfântul Altar şi să se închine.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ a fost ridicată în perioada 2000-2014, prin strădania preotului paroh, Neculai Strat, cu sprijinul autorităţilor locale şi al unor binefăcători.