Sute de credincioși buzoieni au venit duminică, 16 iunie 2019, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu, pentru a participa la slujbele oficiate în ziua praznicului Pogorârii Sfântului Duh.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu preoții și diaconii slujitori ai Catedralei. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia s-au citit șapte rugăciuni speciale, de invocare a Sfintei Treimi.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a vorbit despre sărbătoarea Rusaliilor și despre lucrarea Sfântului Duh în Biserică.

„Duhul Sfânt este a treia Persoană a Sfintei Treimi, Care a lucrat în permanență, împreună cu Tatăl și cu Fiul, la crearea lumii, la călăuzirea poporului iudeu pentru întâmpinarea lui Hristos, în timpul viețuirii lui Hristos pe pământ și cu atât mai mult lucrează după ce S-a pogorât peste Apostoli și a întemeiat Biserica creștină. Sfântul Duh este Domnul de viață Făcătorul, pe Care noi Îl invocăm întotdeauna când rostim acasă și la biserică rugăciunile începătoare. Cum zicem? «Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!» și, apoi, spunem rugăciunea către Duhul Sfânt, «Împărate ceresc». Aceasta înseamnă că, înainte să ne adresăm în rugăciune Preasfintei Treimi, lui Dumnezeu-Tatăl, Mântuitorului Iisus Hristos, este absolut necesar să invocăm revărsarea harului Preasfântului Duh asupra noastră, ca să ne dea puterea duhovnicească de a ne ruga. Duhul Sfânt este Cel care ne inspiră să avem gânduri bune, să săvârșim binele”, a subliniat Arhiepiscopul Ciprian.

La final, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a binecuvântat frunzele de nuc, ce s-au împărțit credincioșilor. Acestea simbolizează limbile ca de foc sub forma cărora Sfântul Duh S-a pogorât peste Sfinții Apostoli în ziua Cincizecimii.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.