În seara zilei de miercuri, 13 decembrie 2017, Teatrul „George Ciprian” din Buzău a fost gazda unui eveniment cultural-artistic de excepție, organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios, care l-a avut ca protagonist pe jurnalistul și scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă. Astfel, buzoienii au avut prilejul de a se întâlni cu unul dintre cei mai importanți publiciști ai anilor 1990, întemeietor și director al mai multor publicații și al primelor posturi de radio private din România, profesor la Facultatea de Jurnalism și mentor al unor mari gazetari de astăzi.

Într-un dialog cu părintele consilier Ioan Șolea, scriitorul a vorbit despre perioada regimului comunist ateu, despre credință, despre întâlnirile providențiale care i-au schimbat viața și despre cunoscuta sa carte „Se întorc morții acasă”. Acesta a prezentat personajele principale ale cărții, un fost torționar comunist și cea mai oprimată victimă a lui, care se întâlnesc după zeci de ani, fiecare cu viața sa incredibilă, trăind împreună o experiență impresionantă.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

„Personal, consider că manifestarea aceasta cultural-artistică, de evocare a celor care nu mai sunt printre noi, întrucât «s-au ascuns în lumina Celui nepătruns», cum spune Nichifor Crainic, are o dublă semnificație: pe de o parte, este o ofrandă adusă celor ce au murit în închisorile comuniste, mărturisindu-L pe Hristos cu toată puterea ființei lor, iar pe de altă parte, un regal oferit frățiilor voastre, celor care ați ales, în această seară, să meditați împreună cu noi la ceea ce s-a întâmplat în trecut, gândindu-ne la prezent și scrutând cu ochii credinței viitorul. Avem datoria să cercetăm și să cunoaștem trecutul istoric al poporului român, dar și să ni-l asumăm, inclusiv cu părțile sale mai întunecate”, a subliniat ierarhul locului, în cuvântul rostit la sfârșitul manifestării.

Cu această ocazie, Corul Bizantin al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, dirijat de Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, și Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din municipiu, dirijată de Arhid. Prof. Gianin Cristian Oprea, au interpretat colinde și alte piese muzicale, având la bază texte ale poeziilor scrise de deținuții din închisorile comuniste.

Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.