Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, unul dintre ocrotitorii Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, a fost cinstit vineri, 9 noiembrie 2018, de un mare număr de credincioși buzoieni, care au venit să se închine la racla cu o părticică din sfintele sale moaște, așezată în baldachinul din pronaosul lăcașului de cult.

Sărbătoarea a început joi seară, 8 noiembrie 2018, cu slujba Privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, format din consilieri patriarhali și eparhiali, protoierei, slujitori ai catedralei, precum și alți clerici invitați.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a evidențiat viața virtuoasă și faptele minunate ale sfântului.

„Dreptcredincioșii creștini îl cinstesc cum se cuvine și se roagă lui cu credință, știind că are multă trecere în fața Tronului Preasfintei Treimi, ca unul care, prin virtuți deosebite, precum smerenia, răbdarea în suferință și dragostea de Dumnezeu și de semeni, a primit cununa sfințeniei. Și a primit-o chiar din timpul vieții, pentru că Dumnezeu l-a binecuvântat cu darul facerii de minuni. Sfântul Nectarie intervenea concret în viața oamenilor, făcând roditor harul arhieriei, dar și harul peste har pe care l-a primit din partea Părintelui ceresc, deoarece se făcuse plăcut în mod deosebit lui Dumnezeu”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l-a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon Viorel Irimia, pe seama Parohiei Prahuda, Protoieria Focșani I.

La final, trei noi protoierei au fost hirotesiți întru iconom stavrofor: Pr. Marius-Daniel Ciobotă – protoiereu al Protopopiatului Buzău II, Pr. Cristian Asănache – protoiereu al Protopopiatului Râmnicu Sărat, și Pr. Aurel Boțan – protoiereu al Protopopiatului Focșani I.