Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost sărbătorit cu multă evlavie la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat, în seara zilei de miercuri, 8 noiembrie 2017, slujba Privegherii. La miezul nopții, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de preoții și diaconii Catedralei, dar și de alți preoți din Eparhie.

În anul 2016, Mitropolia de Edessa, Pella și Almopia din Grecia a dăruit noii catedrale din Buzău un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, care a devenit și ocrotitor al lăcașului de cult. Sute de credincioși s-au închinat la părticica din sfintele sale moaște, precum și la un fragment din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, așezate spre cinstire în baldachinul din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale.

După slujba Vecerniei cu Litie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Nectarie, evidențiind darul facerii de minuni pe care acesta l-a primit de la Dumnezeu. Totodată, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să-i cinstească pe sfinți, indiferent de neamul din care provin.

„Noi ne arătăm iubirea față de Dumnezeu, prin cinstirea sfinților, cu toate că unii s-au născut în spațiul grecesc, alții, în spațiul rusesc etc. Pentru noi nu contează din ce neam provine un anumit sfânt, deoarece avem conștiința unității Ortodoxiei. Chiar dacă sfântul respectiv nu a cunoscut limba română, în timpul viețuirii sale, el răspunde rugăciunilor noastre, pentru că sfinții depășesc granițele timpului și ale spațiului, din momentul în care au fost preaslăviți de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. Să fim convinși că, atunci când îi chemăm în rugăciune cu credință sinceră și puternică, sfinții ne aud rugăciunea și intervin în viața noastră”, a spus chiriarhul locului.

Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile liturgice.