Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia buzoiană Bâscenii de Sus a fost sfinţită duminică, 12 octombrie 2014. Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori – preoţi şi diaconi.

„Să urmăm exemplul înaintaşilor, în ceea ce priveşte necesitatea construirii de locaşuri de cult, şi acolo unde ele există, să ne facem vrednici de înaintaşi, întreţinându-le şi înfrumuseţându-le, pentru că, aici, generaţii întregi de creştini au fost botezate, cununate, şi-au sfinţit viaţa, prin participarea la Sfânta Liturghie, şi tot în acest sfânt locaş au fost prohodite, înainte de a începe călătoria cea mare spre veşnicie. De aceea, să fiţi mângâiaţi în sufletele dumneavoastră, să fiţi bucuroşi în continuare că Dumnezeu v-a întărit, v-a ajutat să duceţi la bun sfârşit o lucrare sfântă, care a fost pecetluită, astăzi, prin slujba de târnosire sau sfinţire mare a acestui locaş de cult. Frăţiile voastre intraţi în comuniune, în legătură sfântă, prin rugăciune, atât cu sfinţii pictaţi pe pereţii bisericii, cât şi cu înaintaşii, pe care îi pomenim de fiecare dată la Sfânta Liturghie, cu recunoştinţă, întrucât, prin osteneala lor, astăzi, puteţi să vă îmbisericiţi, să participaţi la Liturghie în acest locaş divin“, a mărturisit Chiriarhul de la Buzău.

Biserica a fost ridicată înainte de anul 1846, în timpul episcopului Chesarie al Buzăului. În perioada 1985-1987, s-au realizat ample lucrări de consolidare, după ce cutremurul din 1977 a afectat grav sfântul locaş. În urma degradării picturii interioare, aceasta a fost restaurată, iar Sfânta Masă înlocuită cu una din marmură, prin strădania preotului paroh Ion Dobrin şi cu sprijinul enoriaşilor.

La slujbe a participat un număr însemnat de credincioşi din localitate şi din parohiile învecinate, printre care mulţi copii îmbrăcaţi în costume populare. Potrivit tradiţiei, la final, toţi cei prezenţi au intrat şi s-au închinat în Sfântul Altar.

Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.