În Duminica a 19-a după Rusalii, 5 octombrie 2014, obştea Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol – stavropighie patriarhală, l-a avut în mijlocul ei pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul „Sfântul Pantelimon” de la demisolul noii biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
„De-a lungul istoriei Bisericii creştine au fost nenumăraţi semeni ai noştri, din toate timpurile şi din toate locurile, care au înţeles mesajul acestei Evanghelii şi au împlinit poruca iubirii, chiar şi a vrăjmaşilor. Aşadar, Mântuitorul Hristos cere creştinului, celui ce crede în El, să facă efortul de a se autodepăşi, de a împlini mai mult decât ceea ce este comun tuturor oamenilor. Dacă vei reuşi, în sufletul tău, să fii împăcat şi să te rogi pentru vrăjmaşul tău, deja te afli pe prima treaptă, pentru că vă veţi întreba dumneavoastră, oare, cum să-i iubim pe vrăjmaşii noştri, cum să-l iubesc pe cel care mi-a făcut foarte mult rău, m-a tâlhărit sau m-a furat? Primul pas este să te rogi pentru el. Există în cărţile noastre de cult rugăciuni speciale pentru vrăjmaşii care ne asupresc pe noi”, a precizat Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei.
Aşezată aproape de malul Mării Negre, în staţiunea balneară Techirghiol, Mănăstirea „Sfânta Maria” îşi are începutul în anul 1928, când patriarhul Miron Cristea a cumpărat aici o casă cu 16 camere, unde a fost înfiinţat un sanatoriu preoţesc, deservit de câteva monahii, pentru clerul din întreaga ţară. Mai târziu, în 1951, a fost adusă o bisericuţă de lemn de la stâna regală din Sinaia, luând fiinţă un schit de maici, iar sanatoriul a devenit o anexă a schitului.