În Duminica a 3-a după Sfintele Paşti (4 mai 2014) – numită a Mironosiţelor –, biserica având hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din Parohia buzoiană Racoviţeni a fost sfinţită. Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Înaintaşii dumneavoastră au construit biserica şi au oferit-o ca pe o ofrandă curată lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Mare Proroc şi Înaintemergător al Domnului – Ioan Botezătorul. Însă, din momentul în care a fost sfinţită, aceasta a devenit dar al lui Dumnezeu către dumneavoastră […]. Mulţumindu-vă şi felicitându-vă pentru faptul că aţi fost alături de părintele paroh, ca să înfrumuseţaţi din nou acest locaş, consacrat acum prin slujba de târnosire, vă îndemn să fiţi în continuare credincioşi buni, statornici în dreapta credinţă şi iubitori de cele sfinte. Să-I arătaţi recunoştinţă lui Dumnezeu, prin întâlnirea cu El în rugăciune, aici, în biserică, la fiecare Sfântă Liturghie din duminici şi sărbători. De veţi proceda astfel, veţi avea parte de binecuvântarea Părintelui ceresc, de ajutorul Său, în toate problemele şi greutăţile cu care vă confruntaţi, veţi primi putere de Sus ca să le depăşiţi şi vă veţi sfinţi viaţa“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
În ciuda vremii nefavorabile, la slujbe au participat numeroşi credincioşi din localitate şi din parohiile învecinate. Potrivit tradiţiei, aceştia au putut trece prin Sfântul Altar, pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.
Lăcaşul de cult din Racoviţeni a fost construit, în perioada 1912-1921, de prinţul Constantin Dimitrie Şuţu şi cu sprijinul localnicilor. De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată în repetate rânduri, ca urmare a distrugerilor provocate de cutremurele din anii 1940, 1977 şi 1986. Parohia este păstorită, începând cu anul 1982, de Pc. Pr. Ştefan Scarlat, care a efectuat importante lucrări de renovare şi înfrumuseţare a bisericii.