După o aşteptare de aproape 15 ani, credincioşii care locuiesc pe strada Spiru Haret din municipiul Buzău au biserica lor. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a târnosit, duminică, 8 noiembrie 2015, locaşul de cult cu hramurile „Sfântul Mucenic Mina“ şi „Schimbarea la Faţă“ din această zonă a oraşului. Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul a oficiat, apoi, Sfânta Liturghie, dar şi un parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii adormiţi în Domnul, precum şi pentru tinerii trecuţi la cele veşnice în urma tragicului incendiu din Bucureşti.
În semn de apreciere pentru activitatea deosebită desfăşurată până în prezent, preotul paroh, Vespasian Negoiţă, a fost hirotesit iconom. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian le-a oferit actualului şi fostului paroh diplome de vrednicie şi câte o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, iar pentru biserica parohială a dăruit o cruce de binecuvântare şi un Liturghier.
În cuvântul rostit la sfârşitul rânduielii de sfinţire a bisericii, Înaltpreasfinţia Sa a precizat următoarele:„Locaşul acesta frumos s-a realizat cu foarte multe osteneli, cu multă cheltuială, cu jertfe din partea dumneavoastră, a credincioşilor, care aţi înţeles să împrumutaţi mâinile, mintea şi inima frăţiilor voastre Mântuitorului Hristos, Arhiereul Cel veşnic, pe care L-aţi invocat şi Îl invocaţi să fie prezent pururea în mijlocul comunităţii dreptmăritorilor creştini. De aceea, ori de câte ori bat clopotele bisericii, sunteţi chemaţi să participaţi la Sfânta Liturghie, să vă întâlniţi cu Hristos, cu Maica Domnului şi cu toţi sfinţii în rugăciune şi comuniune. Rugăciunea particulară este puternică, însă cea comunitară, fie rostită, fie cântată, prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi, apoi, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, poate mult mai mult şi este de folos fiecăruia în parte şi tuturor laolaltă, adică tuturor celor care alcătuiesc Trupul lui Hristos – Biserica cea vie“, a spus Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Piatra de temelie a locaşului de rugăciune a fost sfinţită în data de 20 octombrie 2001, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel, la iniţiativa preotului Dima Stamate. Lucrările la structura superioară au fost finalizate în toamna anului 2012, atât prin contribuţia enoriaşilor şi a Centrului eparhial, cât şi cu sprijinul substanţial al unor instituţii de stat, centrale şi locale. În perioada 2012-2015, sub supravegherea actualului paroh, s-au realizat mai multe lucrări: montarea instalaţiei de încălzire, pardosirea cu marmură la interior, instalarea catapetesmei şi înzestrarea cu obiecte de cult. Totodată, o parte din interiorul sfântului locaş a fost împodobită cu pictură, în tehnica frescă.