În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 19 septembrie 2021, credincioșii din municipiul Buzău au participat în număr mare la sfințirea picturii bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina” și „Schimbarea la Față a Domnului” de pe strada Spiru Haret. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi.

La orele dimineții, Chiriarhul a sfințit pictura lăcașului de cult prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii, trecuți la cele veșnice. Cântările liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În predica rostită, Ierarhul Buzăului și Vrancei a evidențiat sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic referitor la luarea crucii și urmarea lui Hristos (Marcu 8, 34-38; 9, 1).

„În istoria Bisericii creștine, întâlnim nenumărate cazuri de oameni care și-au asumat crucea suferinței, având convingerea că știe Dumnezeu de ce le-a fost dat să treacă prin astfel de încercări. Poate că rostul suferinței va fi fost acela de a-și ispăși anumite păcate aici, pe pământ, ca să nu mai îndure chinurile veșnice Dincolo; poate a fost îngăduită pentru încercarea tăriei în credință ori din alte motive doar de Dumnezeu știute, dar, cu certitudine, îndreptățite. Cert este că un creștin adevărat trebuie să le primească pe toate cu mulțumire, și pe cele bune, și pe cele mai puțin bune. Cel care, purtându-și crucea cu demnitate creștină, va reuși să-L laude pe Dumnezeu în momentele de suferință, acela va fi iubit de Părintele ceresc în Împărăția Sa”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Înaltpreasfinția Sa a mai explicat că cel care încearcă să fugă de cruce, acela se leapădă de Hristos.

„În zadar luptă omul în această viață, căutând să câștige lumea întreagă, dacă își pierde sufletul (Marcu 8, 36). Cel care are înțelepciunea de a-și jertfi viața pământească pentru Hristos și Evanghelie, acela își va mântui sufletul în veșnicie, pe când cel care încearcă să-și salveze viața, negându-L pe Hristos, acela își va pierde sufletul pentru viața veșnică. De aceea, Mântuitorul ne atrage atenția în încheierea textului evanghelic din această duminică, zicând: «Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat și păcătos, și Fiul Omului Se va rușina de el, când va veni întru slava Tatălui Său cu sfinții îngeri» (Marcu 8, 38), a arătat Arhipăstorul locului.

În semn de apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă, preotul paroh Vespasian Negoiță a primit rangul onorific de iconom stavrofor.

Lucrările de împodobire cu pictură a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău au fost realizate în perioada 2013-2021, prin strădania actualului paroh, ajutat de preotul coslujitor Alexandru Pripon, cu sprijinul enoriașilor și al autorităților de stat centrale și locale.