În legătură cu anunţul intitulat “Vrem spitale, nu catedrale!” al Asociaţiei Secular Umaniste din România  (ASUR) postat pe o reţea de socializare pentru o campanie publică împotriva sprijinului acordat Cultelor de către Stat şi preluat de cotidienele Evenimentul Zilei şi Adevărul în ediţiile electronice din 28 decembrie 2013 reaminitim:

Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constituţional şi legal, fiind consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin legea secularizării din anul 1863 şi de către regimul comunist din România după anul 1948. În România, conform Constituţiei şi Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome faţă de Stat şi beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituală, socială, educaţională şi culturală în favoarea societăţii româneşti. Reamintim că sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate. În majoritatea ţărilor Uniunii Europene Cultele religioase se bucură de sprijin financiar din partea autorităţilor de Stat şi de facilităţi pentru rolul şi activitatea lor în societăţile respective.

În România nu se închid spitale şi şcoli din cauza Bisericii, ci din cauza scăderii numărului populaţiei şi pentru că au apărut spitale şi şcoli private. În acelaşi timp, menţionăm faptul că Biserica desfăşoară o consistentă operă socială, medicală şi educaţională în societate pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit numai anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro). Între instituţiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române se numară 44 instituţii medicale şi farmacii, inclusiv un spital (Providenţa – Iaşi). De altfel, biserica prin slujbele ei într-o comunitate este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte şi fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu şi de semeni.

Dacă în trecut activiştii ideologiei ateist-comuniste din România au limitat prin mijloace represive prezenţa şi activitatea Bisericii în societate, azi noii ideologi secular-umanişti încearcă să combată Biserica prin propaganda tendenţioasă. De altfel, aşa cum ne-au obişnuit în ultimii ani, ASUR are doar iniţiative propagandistice cu scopul învrăjbirii societăţii româneşti împotriva Cultelor religioase. Probabil se încearcă şi o justificare a fondurilor primite din străinătate, aşa cum s-a menţionat în presa românească în ultimii ani.

În concluzie, spre deosebire de ASUR, Biserica noastră construieşte Altare sfinte, nu demolează suflete.

 

Sursa: basilica.ro