Ziua Drapelului Național este sărbătorită, anual, în data de 26 iunie. Cu această ocazie, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit Drapelul României, care a fost coborât de pe catarg și depus, joi seară, în Sfântul Altar.

La slujba religioasă au participat reprezentanți ai instituțiilor civile și militare, clerici și credincioși.

„Drapelul Național este mai mult decât un simbol, deoarece concentrează în sine împlinirea aspirațiilor, idealurilor de pace, dreptate, unitate, libertate și demnitate ale poporului român. Ori de câte ori privim acest drapel, în orice instituție, mintea noastră, ca fii ai poporului român, se va îndrepta spre jertfele înaintașilor, ale celor care au înțeles să-și dea viața pentru apărarea unor valori ce definesc neamul nostru românesc, precum credința în Dumnezeu și iubirea față de patrie și de neam. De aceea, îmi exprim speranța că cei care vor lua parte la aceste manifestări cu caracter patriotic vor reflecta cu multă responsabilitate la simbolurile naționale ale poporului român și le vor aprecia ca atare, mai ales într-o vreme în care vedem că multe simboluri, chiar și naționale, ca să nu mai vorbesc de cele religioase, sunt puse sub semnul întrebării, sunt relativizate. Vă mulțumesc și vă rog, în același timp, să aveți grijă totdeauna de aceste simboluri ale neamului nostru, pentru că armata, prin excelență, are vocația și menirea din partea conducerii unui stat de a apăra chiar cu prețul vieții ceea ce definește o națiune”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul rostit la finalul evenimentului.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, consacrate istoriei patriei.