Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a slujit duminică, 19 mai 2019, în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Buzău. Chiriarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din cartierul Micro XIV, ridicată după anul 1990.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte părinți consilieri eparhiali și slujitorii lăcașului de cult. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat textul evanghelic al Duminicii a 4-a după Paști, care ne prezintă minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda (cf. Ioan 5, 1-15).

„Atunci când ne purtăm crucea fără să cârtim, când ne rugăm lui Dumnezeu și ne arătăm speranța că, la un moment dat, Hristos Domnul va interveni în viața fiecăruia dintre noi, cu certitudine, rugăciunile noastre vor fi ascultate. Chiar dacă acel slăbănog trăia drama singurătății, negăsind un om care să-l arunce în scăldătoare, iată că i-a venit în întâmpinare Însuși Dumnezeu-Omul, Care l-a vindecat prin cuvânt, cu puterea Sa dumnezeiască”, a subliniat Arhiepiscopul Ciprian.

Totodată, Ierarhul locului a menționat că slăbănogul din Evanghelie ne oferă o „pildă de curaj, speranță, pocăință, răbdare și credință în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Care este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”.

În anul 2018, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” a pus la dispoziția Cantinei Sociale „Filantropia” a Centrului Eparhial din Buzău un spațiu nou, unde se pregătește zilnic hrană caldă pentru 140 de beneficiari selectați din toate categoriile defavorizate, prin implicarea celor 26 de parohii din municipiu.