Credincioșii Parohiei Cândești din comuna vrânceană Dumbrăveni s-au bucurat duminică, 11 februarie 2024, de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, cântările la strană fiind interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În soborul slujitorilor s-au aflat: pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, pr. paroh Ionel Toma, pr. Dan Curcă, de la Parohia Gugești II, pr. Cătălin Petrea, de la Parohia Dumbrăveni, și pr. Bogdan-Constantin Anghel, de la Parohia Dragosloveni.

Omilia referitoare la pasajul evanghelic al Duminicii a 16-a după Rusalii (Matei 25, 14-30) a fost rostită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a evidențiat înțelesurile Pildei talanților.

„Prin această parabolă rostită de Mântuitorul Iisus Hristos, suntem îndemnați din nou să medităm cu foarte multă responsabilitate la scopul vieții noastre pământești. Atâta vreme cât Dumnezeu ne-a dat viață și ne ține în viață – pentru că El este Atotțiitorul –, avem datoria să lucrăm; să nu ne dovedim inactivi, leneși, asemenea acelei slugi care a nesocotit bunătatea stăpânului său și și-a îngropat talantul. Fiecare trebuie să lucreze, pentru că numai lucrând, fiind activi și cu munca fizică, și cu cea spirituală, urcăm treaptă cu treaptă scara aceasta care duce către Dumnezeu. Viața pe pământ ne-a fost dată cu scopul de a o trăi frumos și de a ne pregăti pentru adevărata viață, care începe Dincolo, unde cu toții ne dorim să fim împreună cu Dumnezeu, «întru bucuria Stăpânului nostru», Părintele ceresc (cf. Matei 25, 21, 23). Dar este foarte important ca, în fiecare duminică și sărbătoare, aici, în sfânta biserică, să vă întâlniți cu sfinții lui Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu Însuși Mântuitorul Hristos, Care sălășluiește pe Sfânta Masă a Altarului și Se oferă tuturor drept hrană și băutură spre viața veșnică”, a explicat Chiriarhul locului.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele paroh Ionel Toma a primit rangul onorific de iconom.