Anul 2024 a fost declarat, în Patriarhia Română, drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, iar Sectorul Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, a inițiat, în acest context, Proiectul intitulat Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor.
Prin intermediul preoților de caritate care activează în cuprinsul Eparhiei, proiectul își propune să aducă alinare bolnavilor internați în spitale, prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, „simbol al îndurării divine și, totodată, medicament și mijloc de însănătoșire” (Pr. Ene Braniște, Liturgica specială, Ed. Lumea Credinței, București, p. 351). La aceste slujbe va fi adusă de la Mănăstirea Ciolanu racla cu o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți tămăduitori ai Bisericii, grabnic ajutător, care să îi mângâie pe cei care au nevoie de vindecare.
Taina Sfântului Maslu a fost săvârșită mai întâi la Spitalul Municipal Adjud, în data de 8 februarie 2024, de către pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar, și pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, în prezența conducerii spitalului, a cadrelor medicale și a pacienților deplasabili.
Împreună cu cei doi clerici au slujit mai mulți preoți de caritate din spitale, structuri militare și de detenție: pr. Vasile Manea (Spitalul Municipal Adjud), pr. Ion Gherman (Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani), pr. Iulian Raicovici (Spitalul Județean de Urgență Buzău), pr. Daniel Ene (Spitalul Orășenesc Nehoiu), pr. Cristian-Marius Niță (Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni), pr. Cosmin Roșu (Spitalul Municipal Râmnicu Sărat), pr. Ionel Vrânceanu (Capela militară „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Focșani), pr. Alexandru Tudose (Capela militară „Pogorârea Duhului Sfânt” din Buzău) și pr. Cristiean Valerică (Capela „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cadrul Penitenciarului Focșani).
La final, părintele consilier a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța misiunii preotului de spital în actul îngrijirii bolnavilor, într-o împreună-lucrare cu medicul. Biserica învață faptul că Dumnezeu, „Doctorul sufletelor și al trupurilor”, înfăptuiește vindecările atât prin mâna medicului, cât și prin mâna preotului, aflați în conlucrare și conștienți de importanța misiunii care a fost încredințată fiecăruia.
În semn de apreciere și recunoștință, dna ec. Nicoleta Ivanciu, managerul Spitalului Municipal Adjud, a primit din partea Centrului Eparhial o icoană cu Sfântul Mucenic Pantelimon. După săvârșirea Tainei, preoții au mers prin toate saloanele, la pacienți, pe care i-au binecuvântat prin stropirea cu aghiasmă și ungerea cu untdelemn sfințit, oferindu-le posibilitatea de a se atinge de racla cu moaștele sfântului tămăduitor și dăruindu-le iconițe și metaniere.
Foto: Cristin Rotaru
Pr. cons. Ionuț Constantin
Sectorul Social-misionar și filantropic