Schitul buzoian „Sf. Ilie“ – Săseni şi-a sărbătorit, luni, 20 iulie 2015, hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit noul altar de vară al aşezământului monahal, ridicat între anii 2014-2015. Alături de un sobor de preoţi consilieri, protopopi, ieromonahi şi diaconi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Cătălin Mereuţă, pe seama Parohiei Reghiu, Protopopiatul Focşani I, şi în treapta de diacon pe tânărul teolog Marius Florentin Nicolae. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.
„Locaşul de cult nu este asemenea altor edificii. Din momentul sfinţirii, devine casă a lui Dumnezeu şi casă, deopotrivă, a celor care constituie Trupul lui Hristos, adică a credincioşilor, fie că se află într-o vatră monahală, cum este schitul sau mănăstirea, fie că se află într-o comunitate parohială sau enorie. Este important, însă, ca din acest moment, dumneavoastră, credincioşii, să cercetaţi Casa lui Dumnezeu şi acest altar, să participaţi la sfintele slujbe. Comunitatea monahală este redusă ca număr, aşa încât sunteţi aşteptaţi să daţi viaţă, prin prezenţa frăţiilor voastre, acestui altar de vară, şi să vă rugaţi împreună cu slujitorii Bisericii, cu părintele protosinghel Calinic, pe care îl cunoaşteţi, ştiu că îl preţuiţi şi îl iubiţi, de aceea, mulţi credincioşi veniţi aici, în zilele de duminică şi sărbătoare, mai ales la sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Să ne rugăm cu toţii şi să cerem de la Dumnezeu să se reverse binecuvântarea şi darurile Sale cele bogate asupra noastră, pentru că avem nevoie, în permanenţă, de ajutorul şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu“,a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul rostit la finalul slujbei de sfinţire a altarului de vară.
Cunoscut iniţial sub numele de Apşoara, aşezământul monahal este menţionat pentru prima dată la începutul secolului al XVIII-lea şi se află între dealurile localităţilor Zoreşti şi Săseni. În prezent, este metoc al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei şi, în fiecare an, pe 20 iulie, îşi primeşte închinătorii, numeroşi pelerini buzoieni, dar şi vrânceni.
Al doilea hram al bisericii Schitului Săseni este închinat Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.