Cătălin-Dumitru Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a fost prohodit joi, 22 februarie 2024, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Jariștea I, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Biserica și incinta acesteia au fost neîncăpătoare pentru sutele de persoane care au asistat la slujba de înmormântare a celui care a fost ales în 2020 șef al administrației județene, însă a trecut la cele veșnice sâmbătă, 17 februarie, la vârsta de numai 46 de ani, în urma unei îmbolnăviri care nu ar fi prevăzut un astfel de deznodământ.

Din soborul slujitorilor au făcut parte cei trei protoierei vrânceni: pr. Aurel Boțan (Protopopiatul Focșani I), pr. Oscar Frunză (Protopopiatul Focșani II) și pr. Cristinel Popa (Protopopiatul Panciu), respectiv alți nouă preoți și doi diaconi. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.

În cuvântul rostit la sfârșitul slujbei, Ierarhul a spus despre Cătălin Toma că și-a dedicat viața pentru binele comunității locale, având multe „ascultări încredințate de popor”.

„A plecat înainte de vreme, la jumătatea drumului vieții. Cu toții am fost șocați de vestea că nu se mai găsește printre cei vii. L-am cunoscut în 2013, la Mănăstirea Buluc, și mi-am dat seama că este un om bine pregătit, echilibrat, care s-a dăruit pe sine comunității care îl alesese să o conducă. A fost un om cu valori creștine autentice, pentru că, ulterior, l-am întâlnit și mai des, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean, și am observat că poartă de grijă bisericilor din Vrancea, atât acesteia din Jariștea natală, cât și Catedralei «Sfânta Cuvioasă Parascheva» din Focșani. Cătălin Toma a fost un om de valoare, care a ars asemenea unei lumânări pentru a rezolva problemele vrâncenilor din mai multe domenii. Pentru noi toți este o pierdere: pentru județul Vrancea, pentru Eparhia noastră și pentru poporul român”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Alături de familia îndurerată a celui care le-a fost coleg, colaborator și, uneori, chiar adversar politic – la nivel local sau național –, s-au aflat importanți oameni de stat, precum dl Marcel Ciolacu – prim-ministrul României, dl Nicolae Ciucă – președintele Senatului României, actuali și foști miniștri ai Guvernului țării, europarlamentari, parlamentari, președinți de consilii din alte județe, numeroși primari din localitățile Vrancei, conducători ai instituțiilor locale, dar și mulți credincioși din comuna care a fost condusă de regretatul lider politic, în calitate de primar, în mandatele dintre anii 2008-2016.

Trupul neînsuflețit al președintelui Consiliului Județean Vrancea a fost înmormântat, în nădejdea învierii celei de obște, în cimitirul din Jariștea.