Cu prilejul zilei Pompierilor din România, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a avut loc vineri, 13 septembrie 2012, un ceremonial militar şi religios.

Au participat autorităţi civile şi militare, printre care şi Ministrul Educaţiei, Dl Remus Pricopie.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit o slujbă de Te Deum, adresând apoi un cuvânt de binecuvântare pentru pompierii buzoieni:

„An de an, ziua de 13 septembrie, din punct de vedere creştin-ortodox, ne prilejuieşte pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Cornelie Sutaşul, cel dintâi păgân convertit la Creştinism, ale cărui fapte ne arată cât de necesară şi folositoare este dreapta credinţă lăsată nouă de Mântuitorul Hristos, pentru viaţa de aici şi pentru viaţa cea veşnică.

Sub aspect civil, la nivel naţional, această dată ne aduce aminte de luptele eroice pe care o mână de pompieri din Bucureşti, mai puţin de 200 la număr, le-au purtat cu o coloană a armatei cotropitoare turce, de douăzeci de ori mai numeroasă, la 13 septembrie 1848, pe Dealul Spirii, pentru apărarea locuitorilor Capitalei, dar şi pentru salvarea bunurilor acestora din faţa duşmanilor.

Atunci, cei 166 de pompieri, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat până la ultima suflare, cu un eroism pilduitor, fiind pe deplin încredinţaţi că îşi împlinesc datoria, chiar dacă, acasă, fără să se mai întoarcă vreodată, îi aşteptau părinţi, fraţi, surori, soţii sau copii. Au pierit în luptă, dar au rămas, de-a pururi, prezenţi în inimile celor dragi şi, lucrul cel mai important, în conştiinţa Neamului, generând alte şi alte fapte de eroism.

Atunci, ca şi în alte momente de cumpănă ale poporului nostru, paradoxal – un popor binecuvântat de Dumnezeu, dar şi atât de mult încercat de vitregiile vremii – s-au evidenţiat virtuţile caracteristice ale celor mai vrednici fii ai Patriei: dragostea de ţară, iubirea de semeni şi jertfelnicia pentru apărarea idealurilor sfinte, între care Ortodoxia – coloana vertebrală a poporului român – independenţa, ce avea să fie consfinţită mai târziu, şi democraţia.

De atunci şi până astăzi, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice ce s-au perindat, ziua de 13 septembrie a fost sărbătorită ca Ziua Pompierilor din România.

Ştiut este că, fie pentru păcatele noastre cele multe şi grele, fie pentru a ni se pune la încercare statornicia în credinţă, uneori, se abat asupra noastră fel de fel de nenorociri.

Prin activitatea pe care o desfăşuraţi – de fiecare dată, riscantă şi imprevizibilă – Domniile Voastre Vă faceţi mesagerii lui Dumnezeu, prin aceea că apăraţi vieţile semenilor, salvaţi bătrâni şi copii neajutoraţi, riscându-Vă propria viaţă, puneţi la adăpost, din faţa stihiilor naturii şi a focului, bunuri şi valori agonisite cu multă trudă, indispensabile existenţei umane, trecând dincolo de barierele unor acţiuni de binefacere obişnuite.

Cunoaştem multe dintre faptele de adevărat eroism pe care le-aţi desfăşurat în ultima perioadă, fie că este vorba de cazul „explozia de la Mihăileşti”, care a cerut nu doar curaj, ci şi jertfe omeneşti, fie că este vorba de inundaţii sau căderi masive de zăpadă, care au pus în pericol vieţile atâtor semeni şi bunuri materiale considerabile.

Faptele de vitejie pe care le-aţi probat în astfel de situaţii de urgenţă V-au adus, de cele mai multe ori, mulţumirea celor care au beneficiat de jertfelnicia D-voastră, dar şi satisfacţia proprie că V-aţi făcut datoria. Fiţi încredinţaţi că ostenelile D-voastră nu se opresc aici, ci ele trec şi dincolo de orizontul vieţii acesteia pământeşti, ajungând până la Bunul Dumnezeu, Care Vă va răsplăti, cu siguranţă, dragostea şi altruismul, după dreapta şi înţeleapta grăire a Mântuitorului Iisus Hristos: „Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut acestea unora dintre aceşti fraţi ai mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei 25, 40).

Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de aducerea în actualitate şi punerea în lucrare de către noi toţi a virtuţilor luptătorilor pompieri din Dealul Spirii şi, de ce nu, a celor de astăzi.

Aceasta, deoarece, din nefericire, în vremurile pe care le trăim, apărarea Patriei şi a valorilor ei materiale şi culturale, iubirea şi ajutorarea dezinteresată a semenilor, jertfelnicia au devenit sloganuri electorale, vorbe fără acoperire care, de cele mai multe ori, rămân la nivel declarativ, fără a se concretiza în faptă.

La ceas de sărbătoare, se cuvine să medităm, cu mai multă responsabilitate, la menirea noastră în societate. Să urmăm şi noi exemplul de curaj şi jertfelnicie al pompierilor-eroi din Dealul Spirii, străduindu-ne să punem în lucrare dragostea creştină care este binevoitoare şi nu caută ale sale (cf. I Corinteni 13, 4-5); este datoria noastră, a tuturor, de a evoca totdeauna faptele de vitejie ale înaintaşilor şi a le urma pilda, ştiind că acela care nu ţine legătura cu trecutul, nu merită nici prezentul şi nici viitorul şi că forţa unui om este dată de câtă iubire iradiază celor din jur prin faptă şi adevăr.

În acest context, cu prilejul serbării Zilei Pompierilor, Vă felicităm călduros pentru toate faptele de bărbăţie şi pentru dragostea faţă de semeni, rugând pe Mântuitorul Hristos să Vă ocrotească de tot răul, dăruindu-Vă sănătate, pace sufletească şi bucuria datoriei împlinite!

Cu arhiereşti şi părinteşti binecuvântări,

† CIPRIAN,

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei”