La sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Schitul Săseni din județul Buzău și-a cinstit ocrotitorul spiritual. În ziua hramului, vineri, 20 iulie 2018, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în altarul de vară al așezământului monahal. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii schitului, trecuți la cele veșnice. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre viața, minunile și virtuțile Sfântului Ilie, îndemnându-i pe credincioșii prezenți să urmeze exemplul de credință și curaj al acestui mare prooroc din Vechiul Testament.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte: Pr. Valentin-Bogdan Ene și Pr. Marian Gegea – consilieri eparhiali, Arhim. Teoctist Basarab – exarhul mănăstirilor din Eparhia Buzăului și Vrancei, Arhim. Calinic Marti – duhovnicul Schitului Săseni, precum și alți clerici invitați.

Schitul Săseni se află situat la 13 kilometri vest de municipiul Buzău, pe teritoriul comunei Vernești, la câteva sute de metri de satele Săsenii Noi și Zorești.

În jurul anului 1700, căpitanul de dorobanți Dragomir Băncescu și soția sa – Stana, au ctitorit, pe locul actualului așezământ monahal, Schitul Apșoara, cu biserica „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”. Această biserică avea să fie mutată mai târziu în apropierea satului Ciobănoaia, devenind lăcaș de cult al Schitului Ciobănoaia.

În 1996, Arhiepiscopul Epifanie Norocel a înființat aici Schitul Săseni, de călugări, cu statutul de metoc al Arhiepiscopiei, unde se află și gospodăria anexă eparhială. Tot atunci, a fost construită biserica având hramurile „Sfântul Ilie” și „Sfântul Pantelimon”.

Din anul 2007, metocul de la Săseni a devenit schit de călugărițe.