La inițiativa Asociației Elevilor din județul Vrancea, anul acesta a fost demarat proiectul cultural-educațional Dincolo de centenar, care își propune conștientizarea importanței celebrării consecințelor Marii Uniri și după împlinirea a 100 de ani de la realizarea ei. Proiectul a fost demarat în Vrancea cu ocazia Zilei Eroilor, constând în interpretarea unei piese de teatru istorice în care adolescenții – membri ai Asociației Elevilor – au adus în fața publicului subiectul Misiunii Patriotice Române din Statele Unite ale Americii, care a precedat Marea Unire, precum și personajele acestei misiuni, părinții Vasile Lucaciu, Ioan Moța și diplomatul Vasile Stoica, cel care a și participat la Conferința de Pace de la Paris de acum 100 de ani, când au fost consfințite granițele României Mari.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Platforma civică „Împreună” sunt parteneri în acest proiect cultural-educațional, adresat publicului de toate vârstele, ce și-a continuat derularea prin prezentarea aspectelor istorice menționate, de către elevii vrânceni, și în alte județe ale țării. Astfel, în parteneriat cu Asociația Elevilor din județul Brașov, Platforma civică „Împreună” Brașov și cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care a suportat costurile de transport ale elevilor vrânceni, proiectul s-a derulat și la Teatrul „Arlechino” din centrul orașului Brașov. De asemenea, în parteneriat cu Platforma civică „Împreună” Sibiu, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu Streza, piesa de teatru istorică a fost interpretată și în sala de festivități a Bibliotecii „Astra” din Sibiu, un loc important pentru istoria evenimentelor transilvănene.
Acțiunea piesei istorice în două acte Dincolo de orice se desfășoară în SUA, la Washington, în vara anului 1917. Cei trei membrii ai Misiunii românești – Vasile Stoica, Vasile Lucaciu și Ioan Moța – au plecat în Statele Unite ale Americii, în numele României, pentru a pleda în favoarea cauzei românești și, în special, pentru unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. Piesa de teatru a fost jucată, până în prezent, în 6 localități din țară și în București, fiind bine primită de public și determinând creșterea interesului adolescenților pentru istorie.
Foto: Asociația Elevilor din județul Vrancea / Facebook