Duminică, 12 ianuarie 2020, la Râmnicu Sărat, Asociația Femeilor Ortodoxe (AFO) din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat, în parteneriat cu autoritățile locale, dar și cu alte organizații, un eveniment cultural-artistic prilejuit de Ziua Culturii Naționale. La manifestarea desfășurată în sala de spectacole a Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” a participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de un public compus din câteva sute de doamne, membre ale filialei AFO Râmnicu Sărat.
În deschidere, s-a amintit faptul că „Asociația Femeilor Ortodoxe din Eparhia noastră a luat ființă la 27 ianuarie 1927, atunci când Preasfințitul Părinte Ghenadie, Episcopul Buzăului, și-a pus semnătura pe actul de înființare. Doamnele din Buzău au consfințit la această ascultare de Ierarhul lor și au constituit asociația, ca parte intrinsecă a Bisericii, obiectivul principal fiind «servirea interesului nostru românesc și creștinesc». Urmărind același scop, noi, femeile ortodoxe din aceeași Eparhie, facem ascultare de Ierarhul nostru și continuăm acțiunea social-creștină a înaintașelor noastre”, a spus gazda evenimentului, doamna Viorica Manolache.
La nivelul Protoieriei Râmnicu Sărat, filiala Asociației Femeilor Ortodoxe are, în prezent, peste 1000 de membre. Asemenea celorlalte filiale de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, AFO Râmnicu Sărat se implică în desfășurarea unor activități filantropice și educaționale, având în centrul atenției buna creștere a copiilor și bunăstarea vârstnicilor orașului, acestea fiind prioritățile filialei.
Evenimentul intitulat „Temei și dăinuire în cultura română” a cuprins o prelegere despre dăinuirea culturii române, prezentată de etnograful Ion Cherciu, și o compoziție artistic-dramaturgică, susținută de ceilalți invitați ai serii, tinerii din Asociația Elevilor din județul Vrancea.
Primul invitat al serii, Ion Cherciu, este cercetător în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, aflat în subordinea Academiei Române. A realizat numeroase cercetări în domenii precum: arta populară, tradițiile și credințele populare, ornamentica tradițională, costumul popular, ceremoniile, datinile și literatura populară. A făcut parte din colectivul care a realizat monumentala lucrare „Atlasul Etnografic Român”. În ultimii ani, cercetările domniei sale vizează zona fostului județ Râmnicu Sărat, analizând particularitățile etnografice prin care se diferențiază în spațiul geografic românesc.
Momentul artistic realizat de tinerii din cadrul Asociației Elevilor din județul Vrancea – parte din proiectul național „Reperele culturii românești în educația școlară astăzi”, organizat de Federația Asociațiilor de Elevi – a fost deschis metaforic printr-o Demonstrație culturală – un moment dramaturgic – privind faptul că spiritualitatea creștină este și temeiul, dar și șansa de dăinuire a culturii române, așa cum s-a dovedit în viziunea marilor români care au făcut-o. Astfel, publicul larg a ascultat ce credeau Mircea Eliade, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Vasile Băncilă, Simion Mehedinți, Petre Țuțea, Mihai Eminescu și alții despre temeiul care a fundamentat cultura română și despre șansa ei de dăinuire.
Demonstrația a fost urmată de mai multe poezii din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ion Barbu și Ana Blandiana, care au fost recitate de tinerii interpreți. Evenimentul s-a încheiat cu o scenetă satirică. Explicația cu care aceasta a fost precedată a lămurit rostul ei într-un eveniment despre cultura română: „Ceea ce v-am dăruit până acum este un crâmpei din veritabila cultură română, aceea care, preț de câteva generații, a transmis un set de valori bine-definit, care a format mari români. Proprie acestei culturi este și capacitatea de a sensibiliza, de a provoca emoții, de a transmite mesajul, în așa fel încât să îți pătrundă în inimă și să îți lumineze mintea. Întrebarea pe care ne-o punem este, însă, dacă educația școlară, astăzi, mai reflectă în întregime aceste caracteristici. Pentru că orice lipsă a culturii din educație înseamnă că noi, generația care urmăm, pierdem din valoare, din menirea de a fi noi înșine, din misiunea de a trăi și de a gândi așa cum și-ar fi dorit să fim marii oameni de cultură din care v-am citat. Din comedia «Cum să fii iubit de elevi”, scrisă de Nicolae Săcrieru și premiată la concursul de dramaturgie «I. L. Caragiale», vom vedea către ce ne putem îndrepta, dacă nu suntem atenți să păstrăm cultura autentică în educație!”.
În finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat că „Biserica – și în cazul nostru, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei – nu doar binecuvintează aceste acțiuni, ci chiar se implică, sprijină concret și mai ales oferă spațiu spiritual și nu numai de desfășurare a lor, sub îndrumarea și sub protecția lui Dumnezeu și a slujitorilor Lui, aici, în Biserica luptătoare. Vă felicit pe toate doamnele care v-ați implicat și vă îndemn să tratați cu cea mai curată sinceritate și cea mai hotărâtă convingere necesitatea abordării acestei teme privind educația copiilor. Nu este rolul meu să aduc critici educației școlare de astăzi, o fac deja voci avizate în spațiul public. Dar vă rog să rețineți că sănătatea mentală, spirituală, duhovnicească a copiilor și asigurarea unor bucurii, la vârsta senectuții, în cazul dumneavoastră depind de felul în care vom reuși să îi ajutăm și să îi așezăm pe linia de plutire cel puțin în ceea ce privește educația sănătoasă, aceasta fiind o avere cu adevărat inestimabilă, pe care trebuie să ne facem datoria să o oferim copiilor noștri”, a afirmat Ierarhul locului.
Cu această ocazie, Protoieria Râmnicu Sărat a dăruit copiilor cărți valoroase din cultura românească, în contextul Zilei Culturii Naționale.