Credincioșii Parohiei buzoiene Costești au primit duminică, 2 februarie 2020, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cu ocazia praznicului Întâmpinării Domnului, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre însemnătatea sărbătorii din 2 februarie, arătând că trebuie să ne pregătim duhovnicește pentru a-l întâmpina și noi pe Hristos în viața noastră.
„De la întâmpinarea Pruncului Iisus în templu de către bătrânul Simeon vine sărbătoarea de astăzi, numită «Întâmpinarea Domnului», care ne sugerează datoria morală de a ne pregăti duhovnicește, de a face lucrător harul Preasfântului Duh primit la Botez, în așa fel încât să ne învrednicim și noi să-L întâmpinăm pe Mântuitorul Hristos atunci când vine spre templul trupului nostru. Sfântul Apostol Pavel le atrăgea atenția corintenilor: «Nu știți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-l aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri?» (I Corinteni 6, 19). De ce a devenit trupul omului templu? Pentru că, prin Taina Sfântului Botez, am primit harul Preasfântului Duh, focul dumnezeirii, și dacă trupurile noastre sunt temple ale Duhului Sfânt, în care sălășluiește harul, înseamnă că noi ne dorim și trebuie să ne dorim să-L primim pe Însuși Hristos în templu”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Viorel Trif, absolvent de Teologie Pastorală. Pentru activitatea desfășurată în comunitate, preotul paroh Ion Stroe a primit rangul onorific de sachelar.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Costești a fost construită în anul 1937, prin contribuția enoriașilor acestei parohii. După cutremurul din 1977, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de consolidare și restaurare.