Catedrala Copiilor din centrul municipiului Buzău, aflată sub ocrotirea Sfântului Mucenic Sava de la Buzău și a Sfinților Martiri Brâncoveni, și-a serbat duminică, 16 august 2020, cel de-al doilea hram. În această zi de mare sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a târnosit altarul de la demisolul lăcașului de cult, în urma împodobirii lui cu pictură, a dotării cu o nouă catapeteasmă, cu mobilier și cu obiectele liturgice necesare slujirii, precum și a refacerii Sfintei Mese. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Chiriarhul locului, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi.
În predica sa, Ierarhul Buzăului și Vrancei a explicat învățăturile desprinse din textul evanghelic al Duminicii a 10-a după Rusalii (Matei 17, 14-23), care ne înfățișează vindecarea unui copil lunatic de către Mântuitorul Iisus Hristos.
„Pentru a atrage binecuvântarea lui Dumnezeu și puterea Sa vindecătoare asupra celor ce suferă într-un fel sau altul, este nevoie de credință ca fundament și de aceste două aripi care ne înalță spre ceruri, și anume rugăciunea și postul. Cine nu crede, acela nu se poate ruga, iar cel care se roagă trebuie să aibă negreșit o credință puternică, neîndoielnică, în Hristos Domnul, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat. Dacă săvârșim și postul ca pe o jertfă curată adusă lui Dumnezeu, atunci Mântuitorul Iisus Hristos Își revarsă binecuvântarea Sa asupra noastră, ajutându-ne să depășim necazurile, greutățile și neputințele cu care suntem împresurați deseori”, a spus Părintele Arhiepiscop.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, un domnitor cu adevărat credincios și iubitor de țară, de neam și de Biserică.
„Având o credință autentică în Hristos Domnul și o iubire sinceră față de patrie și neam, Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu s-a străduit, în cei 26 de ani de domnie, să evite războaiele și să asigure poporului un climat de pace și chiar de bunăstare, iar pentru aceasta, a fost nevoit să impună supușilor săi multe sacrificii, în vederea plătirii birurilor tot mai grele către Poarta Otomană sau către Imperiul Habsburgic. A considerat că este mai înțeleaptă calea diplomatică – desigur, foarte costisitoare – pentru a-și ocroti poporul de cotropire și de moarte. În același timp, a acordat o atenție deosebită culturii, învățământului, artei și vieții bisericești; se știe că, în vremea lui, s-a conturat, în arhitectură, așa-numitul stil brâncovenesc, pe care îl putem observa atât la bisericile ctitorite de el, cât și la alte biserici construite după modelul acelora. Este adevărat că Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu a săvârșit și el păcate, ca orice om, dar a fost binecuvântat de Dumnezeu cu șansa de a le ispăși prin botezul sângelui, respectiv prin moartea sa martirică, pentru care a primit cununa sfințeniei și a fost rânduit în ceata sfinților mucenici mărturisitori ai lui Hristos. Arestat de trimisul sultanului Ahmet în ziua Bunei Vestiri, 25 martie 1714, domnitorul Țării Românești a fost dus împreună cu toți membrii familiei sale la Istanbul și aruncat în închisoarea Yedicule, a celor «Șapte Turnuri», unde a fost torturat timp de 4 luni, până când s-a pronunțat sentința decapitării sale și a celor patru fii. Știind ce semnificație avea pentru Constantin praznicul Adormirii Maicii Domnului, sultanul a poruncit ca executarea Brâncovenilor și a sfetnicului Ianache să aibă loc chiar în ziua de 15 august, când Sfântul Constantin urma să împlinească vârsta de 60 de ani. Însă Împăratul Hristos, Căruia I s-a încredințat cu întreaga sa ființă, l-a întărit în credință și nădejde în acele clipe cutremurătoare, dându-i puterea de a-și încuraja feciorii conduși de călău spre eșafod, în așa fel încât aceștia să accepte cu demnitate creștină martiriul. Nu vor fi uitate niciodată ultimele cuvinte ale Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu, prin care și-a mărturisit crezul de-o viață, întemeiat pe Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. Iată ce le-a zis fiilor săi, privindu-i cum se îndreaptă spre moarte: «Fiii mei, fiți curajoși; am pierdut tot ce aveam în această lume, cel puțin să salvăm sufletele noastre și să ne spălăm păcatele cu sângele nostru»”, a menționat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
În semn de apreciere pentru sprijinul acordat la construirea și înfrumusețarea Catedralei Copiilor din Buzău, dar și a altor biserici din județ, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” domnului Marcel Ciolacu – președintele Camerei Deputaților, domnului Petre Emanoil Neagu – președintele Consiliului Județean Buzău, domnului Constantin Toma – primarul municipiului Buzăului, precum și altor binefăcători.
Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea Parcului „Sfinții Martiri Brâncoveni” din imediata vecinătate a Catedralei „Sfântul Sava”, destinat îndeosebi copiilor buzoieni, și cu vizionarea expoziției de fotografie istorică, amenajată în pasajul subteran de pe bulevardul Unirii.