A doua zi de Paşti, 13 aprilie 2015, a avut o semnificaţie aparte pentru credincioşii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, fiind prăznuit şi Sfântul Mucenic Sava, unul dintre ocrotitorii Eparhiei. Cinstirea lui s-a făcut, anul acesta, o zi mai târziu, întrucât duminică, 12 aprilie, a fost sărbătorită Învierea Domnului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Nicolae“ – Nou din Focşani.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.
„Ne bucurăm că v-aţi făcut timp să Îl cinstiţi pe Hristos Cel răstignit şi înviat şi în a doua zi de Paşti, aici, în această biserică. Vă îndemn să vă străduiţi cât mai mult să trăiţi în chip autentic creştin, având mintea aţintită spre adevărurile mântuitoare descoperite nouă de Hristos. Să nu uitaţi niciodată că fără credinţa în Învierea lui Hristos şi în învierea noastră personală nu putem să ne numim creştini. Dăm slavă lui Dumnezeu şi Îi mulţumim pentru binele cel mai mare pe care l-a făcut umanităţii, acela de a-l ridica pe om din robia păcatului şi a morţii şi de a-i da perspectiva moştenirii vieţii veşnice în Împărăţia cerurilor“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.
Este cea de-a doua vizită pastorală pe care Înaltpreasfinţia Sa o face în această comunitate parohială, după ce anul trecut, tot a doua zi de Paşti, s-a aflat în mijlocul credincioşilor arondaţi la acest locaş de cult.
Biserica a fost ridicată în anul 1732, pe locul alteia din lemn care, conform documentelor, a fost construită în 1696 şi închinată ca metoc Episcopiei Buzăului. În anul 1906, a fost grav avariată de un cutremur şi până în 1972 a rămas în ruină. În acest an, a fost preluată de Monumentele Istorice, care au efectuat lucrări de consolidare a zidăriei, refăcându-se bolţile şi acoperişul bisericii. În anul 1976, din motive necunoscute, şantierul a fost închis.
În 1998, locaşul de rugăciune, monument istoric din secolul al XVIII-lea, devine parohie şi intră în ample lucrări de restaurare. Prin strădania preotului paroh Valeriu Tufaru, a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, această biserică a fost împodobită cu cele necesare cultului, policandre şi mobilier. Din anul 2002, s-a început restaurarea picturii vechi şi s-a integrat pictură nouă în tehnica „frescă“ de către pictorul Gabriela Ştefăniţă din Bucureşti. Slujba de resfinţire a avut loc în data de 3 iunie 2007.