Biserica Ortodoxă l-a prăznuit, marţi, 12 mai 2015, pe Sfântul Ierarh Epifanie, arhiepiscopul Ciprului. Cu acest prilej, paraclisul din incinta Centrului social-filantropic „Sfânta Elisabeta“ de la Mănăstirea Răteşti şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat monahiile din acest aşezământ, în frunte cu maica stareţă, stavrofora Ghelasia Tănase, precum şi credincioşi ataşaţi duhovniceşte de mănăstire.
Sărbătoarea Sfântului Epifanie al Ciprului a adus astfel o brumă de bucurie obştii monahale de la Răteşti, văduvită de aproape un an de locaşul de cult şi incinta istorică a mănăstirii care, în urma unor alunecări de teren, s-au surpat şi deteriorat considerabil.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Claudiu-Daniel Jarcă, pe seama Parohiei Căneşti, Protopopiatul Pătârlagele.
Potrivit tradiţiei, la final, s-a săvârşit Parastasul pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la cele veşnice. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.
„Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Epifanie al Buzăului şi Vrancei s-a gândit să rânduiască acest sfânt locaş în cinstea Sfântului Ierarh Epifanie al Ciprului. Salamina se află astăzi în ţinutul ocupat de turci în insula Cipru; de aceea, este foarte dificil pelerinajul la mormântul sfântului. Alături de Sfântul Apostol Barnaba, Sfântul Epifanie de Salamina rămâne pentru poporul ortodox cipriot un părinte al neamului lor, ambii sfinţi fiind întemeietori ai Bisericii Ortodoxe din insula Cipru. Pe acest mare sfânt îl prăznuim noi astăzi şi acesta este motivul pentru care am poposit şi anul acesta în mijlocul obştii monahale, împreună cu dumneavoastră, pelerinii, rugându-ne la Sfânta Liturghie“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul de învăţătură.
Alunecările de teren din vara anului 2014, care au afectat grav Mănăstirea Răteşti, au condus la reorganizarea activităţii aşezământului social. Astfel, Centrul pentru persoane vârstnice „Sfânta Elisabeta“ găzduieşte acum 28 de monahii, provenite din mănăstirea calamitată, majoritatea cu vârsta de peste 75 de ani.
Locaşul de cult din incintă, închinat Sfântului Epifanie al Ciprului, a fost ridicat în perioada 1997-2005, fiind sfinţit pe 12 mai 2005.