În Duminica a 18-a după Rusalii, 25 septembrie 2022, credincioșii din municipiul Râmnicu Sărat au participat în număr mare la sfințirea picturii bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, situată în cartierul Anghel Saligny. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
La orele dimineții, Ierarhul a sfințit pictura lăcașului de cult prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii, mutați la Domnul. Soborul slujitor a fost alcătuit din șase preoți și doi diaconi, printre care s-au numărat pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. paroh Andrei Ștefan-Costache și alți clerici invitați. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În predica rostită, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a reliefat înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic referitor la pescuirea minunată (Luca 5, 1-11), explicând de ce, în fața acestui eveniment ieșit cu totul din comun, în loc să-și arate bucuria și entuziasmul unui succes nesperat, după eșecul total din noaptea precedentă, pescarul Simon, cuprins de spaimă, a căzut la picioarele Mântuitorului Hristos și I-a cerut să plece de la el, că este om păcătos (Luca 5, 8).
„Se înțelege că nu-L alunga pe Iisus, în sensul unei respingeri lipsite de respect, ci Îi cerea cu sfială să plece de lângă dânsul, pentru simplul motiv că se considera nevrednic de o astfel de binefacere, fiind un om păcătos, în timp ce Persoana din fața sa era, fără îndoială, un Om sfânt. Nu putea pătrunde încă realitatea că Domnul Iisus era Însuși Dumnezeu, dar a crezut cu toată ființa că era un om deosebit, înzestrat cu puteri extraordinare. Mântuitorului I-a plăcut răspunsul acelui «om păcătos», apreciindu-i cuvintele ca expresie sinceră a pocăinței pentru păcatele săvârșite, dar ceea ce a prețuit mai mult era comoara credinței curate, ascunsă în adâncul inimii sale și doar de Dumnezeu știută. De aceea, l-a încurajat, spunându-i: «Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni» (Luca 5, 10), afirmație prin care Domnul Hristos anticipa răspunsul lui Simon la chemarea Sa dumnezeiască de a-I fi ucenic și, ulterior, apostol, adică slujitor credincios al Bisericii pe care urma s-o întemeieze prin moartea Sa jertfelnică și Învierea din morți. Aceeași chemare le-a fost adresată, desigur, și celorlalți trei pescari, Andrei, Iacov și Ioan, aceștia fiind cei dintâi ucenici ai Domnului nostru Iisus Hristos, care au lăsat totul și au mers după El (cf. Luca 5, 11; Matei 4, 18–22), devenind, încetul cu încetul, «pescari de oameni»”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
În semn de apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă, părintele paroh Andrei Ștefan-Costache a primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, pr. Viorel Holban, slujitor la Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Râmnicu Sărat, și domnul Sorin Cîrjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat, au primit medalia jubiliară dedicată Episcopului Chesarie al Buzăului și câte o icoană a Maicii Domnului, pentru ajutorul oferit la construirea și înfrumusețarea sfântului lăcaș.
Biserica „Sfântul Ilie” din Râmnicu Sărat a fost ridicată din temelie între anii 2002-2009, fiind târnosită în data de 20 aprilie 2009. În perioada 2011-2014, lăcașul de închinare a fost împodobit cu pictură, în tehnica frescă, de către preotul pictor Aureliu Voicu din Constanța.