Catedrala Copiilor din centrul municipiului Buzău, aflată sub ocrotirea Sfântului Mucenic Sava și a Sfinților Martiri Brâncoveni, și-a serbat vineri, 16 august 2024, cel de-al doilea hram. În această zi de mare sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit pictura lăcașului de cult, realizată în perioada 2019-2024, în tehnica frescă, de pictorul bisericesc Daniel Poterașu, prin osteneala actualului paroh, pr. Ionuț-Cristian Vuță.
Slujba de sfințire a veșmântului pictural a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Ierarhul locului, împreună cu un sobor de șaisprezece ieromonahi, preoți și diaconi: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Cristian-Marius Dima, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, protos. Veniamin Anghel, exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău, pr. Alin-Leontin Balica, pr. Ionuț Constantin și pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilieri eparhiali, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, ierom. Porfirie Însurățelu, secretarul Mănăstirii Ciolanu, pr. Mihail Milea și pr. Aurelian Damian, slujitori ai Catedralei „Sfântul Sava”, pr. Vasile-Gabriel Gherghe, paroh al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Buzău, pr. Mihail Ștefan, paroh al Parohiei Dara, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, arhid. Bogdan Olteanu, inspector eparhial, arhid. Laurențiu Manea și diac. George-Gabriel Iorga.
La eveniment au participat oficialități centrale, județene și locale, părinții consilieri și inspectori eparhiali, părinții protoierei, dar și numeroși credincioși din orașul Buzău și împrejurimi.
În predica sa, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a evidențiat exemplul de dragoste pentru Hristos și de tărie în credință al Sfinților Martiri Brâncoveni.
„Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu și ceilalți membri ai familiei sale, martirizați în ziua de 15 august 1714, la Constantinopol, sunt pentru toți creștinii români exemple vii ale modului în care trebuie să ne trăim viața în armonie unii cu alții și, mai ales, în unitate cu Hristos Domnul. Cunoaștem cele ce au fost lăsate în scris de ambasadorul venețian Andrea Memmo, martor ocular al martirajului lui Constantin Brâncoveanu. Domnitorul le-a spus fiilor săi cuvinte care ne emoționează, pentru că au fost rostite din convingere și din adâncul sufletului: «Fiii mei, iată, toate avuțiile le-am pierdut. Să nu ne pierdem și sufletele! Stați tari, bărbătește, dragii mei, și nu băgați seamă la moarte. […] Acuma dară, o dulcii mei fii, cu sângele nostru să spălăm păcatele noastre!»”, a amintit Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea zilei de 16 august din acest an pentru Catedrala Copiilor din Buzău.
„Sfânta Liturghie săvârșită în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncoveni, în această catedrală, este o expresie a recunoștinței pe care noi o îndreptăm, în primul rând, spre Bunul Dumnezeu și apoi spre Maica Domnului, sub omoforul căreia și-a dat obștescul sfârșit Constantin Brâncoveanu. Dacă în anul 2015 a avut loc slujba de târnosire sau sfințire mare, astăzi, spre finalul Utreniei, am săvârșit slujba de sfințire a picturii și, parcă, tot nu ne vine a crede că au luat sfârșit aceste lucrări minuțioase. Însă, pentru că am făcut răbdare și am avut nădejde în purtarea Sa de grijă, Dumnezeu ne-a binecuvântat, în această zi, să trăim cu toții, în chip plenar, bucuria comuniunii cu El, cu Maica Domnului și cu sfinții ocrotitori ai acestui măreț lăcaș buzoian”, a spus Chiriarhul.
În semn de apreciere pentru sprijinul acordat la construirea și înfrumusețarea lăcașului de închinare, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” (clasa I) cu cruce și insignă, o candelă și o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni domnului Ion-Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, respectiv Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” (clasa a II-a) cu cruce și insignă, precum și o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni domnului Ciprian-Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte.
De asemenea, pr. paroh Ionuț-Cristian Vuță a fost răsplătit cu Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă, dl senator Lucian Romașcanu a primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă, o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni și un exemplar din ediția bilingvă a Noului Testament, cu text original în limba greacă veche și traducere în limba română, apărută la Editura Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, dl Petre-Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, și dl Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, au primit câte o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni și câte un exemplar din ediția bilingvă a Noului Testament, iar alți binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă, ediția bilingvă a Noului Testament și icoane.
Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune, cunoscut și sub denumirea de „Catedrala Copiilor”, a fost așezată și sfințită în data de 8 decembrie 1991. În ziua de 19 mai 1996, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel a sfințit demisolul, închinat Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, iar lucrările la structura superioară a bisericii au fost finalizate în toamna anului 2013, prin strădania pr. Mihail Milea și a pr. Aurelian Damian.
Între anii 2013-2015, la inițiativa și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian al Buzăului și Vrancei, Centrul Eparhial a susținut financiar toate lucrările de renovare, înfrumusețare și dotare a sfântului lăcaș cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice, biserica fiind târnosită în data de 11 octombrie 2015, de către Chiriarhul locului și alți Ierarhi invitați.