La Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, Denia Acatistului Bunei Vestiri a fost oficiată, vineri seară, 15 aprilie 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Numeroși credincioși buzoieni au participat la slujbă și s-au rugat Maicii Domnului, pentru a primi ajutor duhovnicesc în perioada rămasă a Postului Mare. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul.
Sărbătoarea îşi are originea în intervenţia miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria în timpul atacării Constantinopolului de către perşi şi avari, din anul 626. În semn de mulţumire, toţi locuitorii capitalei imperiului au privegheat în noaptea victoriei, cântând Imnul Acatist în biserica Maicii Domnului din Vlaherne.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat, în cuvântul de învățătură, că acestă comemorare nu este importantă doar pentru locuitorii Constantinopolului din vechime, ci și pentru noi, cei de astăzi, care suntem asediați de diferite patimi.
„Prin analogie cu cetatea propriu-zisă a Constantinopolului, sufletul oricărui creștin este o «cetate», asediată necontenit de vrăjmașul diavol, care se manifestă cumplit, atunci când îl vede pe credincios priveghind, aflat în stare de rugăciune. Strategia lui este, de altfel, logică, de vreme ce, și în războaiele clasice, dușmanul își concentrează forțele și armele mai ales asupra cetăților întărite cu ziduri și apărate cu vitejie, de locuitorii lor. Or, pentru noi, perioada Sfântului și Marelui Post constituie o călătorie duhovnicească deosebită, la capătul căreia ne vom întâlni cu Dumnezeu, iar pentru aceasta ne străduim să ne curățim mintea și sufletul de cugete viclene, să fim mai atenți cu noi înșine și cu semenii, ceea ce presupune multă rugăciune și voința de a face binele. În aceste circumstanțe, se înțelege că vrăjmașul diavol nu se bucură de performanțele noastre spirituale, de biruința asupra patimilor trupești, prin care el ne ispitește continuu și, de aceea, își întețește asediul asupra cetății sufletului nostru, pentru a face zadarnice eforturile depuse, în acest permanent război nevăzut cu duhurile necurate. Pentru a ne salva «cetatea», nu sunt suficiente doar puterile proprii, ci avem nevoie de sprijin din partea sfinților lui Dumnezeu și, mai ales, din partea Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, care ne este tuturor acoperământ. Ea ne protejează cu sfântul său omofor și se roagă, neîncetat, Fiului ei, ca să ne ocrotească de toată reaua întâmplare și să îndepărteze de la noi pe toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți, care ne vor răul“, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Deniile sunt slujbe specifice Postului Mare. Ele se săvârşesc în zilele de miercuri (Denia Canonului cel Mare) şi vineri (Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu) din săptămâna a 5-a a Postului, precum şi în întreaga săptămână a Sfintelor Pătimiri. Deniile sunt slujbe de dimineaţă (utrenie), care se săvârşesc în seara zilei precedente.