Praznicul Pogorârii Sfântului Duh a adunat, duminică, 19 iunie 2016, sute de credincioși la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte slujitorii Catedralei, consilieri eparhiali și profesori de la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul locului a vorbit despre praznicul Cincizecimii și despre rolul Sfântului Duh în istoria mântuirii neamului omenesc.
„Potrivit unei definiții teologice a Sfinților Părinți ai Bisericii, Duhul Sfânt, cea de-a treia Persoană a Preasfintei Treimi, izvorăște sau purcede din Tatăl și Se odihnește în Fiul. Tatăl este izvorul dumnezeirii, Cel Ce L-a născut pe Fiul mai înainte de toți vecii, apoi L-a trimis în lume ca să izbăvească neamul omenesc din robia păcatului și a morții. După ce a suferit de bunăvoie pătimiri și răstignire pe cruce, Hristos Domnul a înviat din morți ca un Atotputernic, S-a arătat ucenicilor timp de patruzeci de zile pentru a le dovedi realitatea Învierii Sale, apoi S-a înălțat la ceruri, șezând de-a dreapta Tatălui, de unde L-a trimis pe Duhul Sfânt asupra Sfinților Săi Ucenici și Apostoli, pentru a le dărui înțelepciunea și puterea de a-L propovădui la toate neamurile. Datorită minunii dumnezeiești a pogorârii Sfântului Duh, în urma predicii Sfântului Apostol Petru, s-au botezat în numele lui Hristos ca la trei mii de suflete, act ce constituie întemeierea Bisericii văzute, în sensul de comunitate a credincioșilor care împărtășesc aceeași credință în Dumnezeu-Preasfânta Treime.
Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, este Persoana divină prin care se realizează atât comuniunea intertrinitară, cât și comuniunea celor ce alcătuiesc Biserica lui Hristos, cler și dreptcredincioși creștini. Noi, fiind creați după chipul lui Dumnezeu, dar cu menirea de a ajunge la asemănarea cu El, împărtășim credința în Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat, ceea ce înseamnă că, între noi, trebuie să existe o relație de iubire, după modelul iubirii celor trei Persoane divine, iar aceasta se poate realiza numai prin lucrarea sfințitoare a Duhului Sfânt, începând cu Taina Sfântului Botez. În momenul în care pruncul este afundat în apa sfințită din cristelniță, omul cel vechi din el moare, iar când este scos din apă, se înfățișează Bisericii un om nou, «îmbrăcat în Hristos», prin harul Preasfântului Duh“, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
După încheierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia s-au citit cele șapte rugăciuni speciale de sfințire și binecuvântare a frunzelor de nuc, simbol al limbilor ca de foc ale Duhului Sfânt, Care S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli în ziua Cincizecimii.