Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a târnosit duminică, 6 iunie 2021, biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Micro XIV al municipiului Buzău, Protoieria Buzău I. În ultimii 5 ani, lăcașul de cult a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.
După slujba de sfințire a bisericii, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor format din pr. paroh Petru-Gabriel Roșu – consilier eparhial la Sectorul Economic-financiar, pr. Ioan-Cristian Vuță – consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar, pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu – eclesiarhul Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău, pr. coslujitori Paul-Iulius Negoiță și Marian Ion, precum și fostul paroh, pr. Iulian Negoiță. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre minunea vindecării orbului din naștere, relatată în Evanghelia Duminicii a 6-a după Paști (Ioan 9, 1-38).
„Sfântul Evanghelist Ioan ni-l prezintă pe acest orb din naștere ca fiind un om necăjit, sărac și marginalizat de semenii săi, dar care nu-și pierduse speranța în Dumnezeu; și-a asumat suferința lipsei de vedere fără să-și condamne părinții și, cu atât mai puțin, pe Creatorul omului. Poate că nu și-a imaginat niciodată că ar putea să-și capete vederea, însă Mântuitorul Hristos, Cel ce a afirmat despre Sine: «Eu sunt Lumina lumii» (Ioan 8, 12), cunoscându-i răbdarea întru suferință, l-a căutat, l-a vindecat și l-a învrednicit să-L vadă și cu ochii fizici, așa cum Îl văzuse oarecând cu ochii credinței, determinându-l apoi să-și exprime, cu glas mare, nu doar credința, ci chiar convingerea că Cel Care îi restaurase integritatea fizică și pe Care Îl vedea aievea, cu propriii ochi vindecați, era Însuși Fiul lui Dumnezeu.
Cercetând Sfânta Scriptură a Noului Testament, vedem că sunt foarte puține situațiile în care Domnul Hristos Și-a descoperit, în mod direct, identitatea Sa dumnezeiască, vorbind la persoana I despre Sine – «Eu sunt Mesia» sau «Eu sunt Fiul lui Dumnezeu» –, și, în mod surprinzător, a făcut-o în fața unor persoane fie străine de neamul iudeilor, cum a fost femeia samarineancă, fie aparținând acelei categorii umane disprețuite și aflate la periferia societății iudaice, cum era și orbul din Evanghelia de astăzi. De unde tragem concluzia că Dumnezeu nu caută la fața omului, când acesta așteaptă, întru smerenie, milă și ajutor de la Părintele ceresc; nu face deosebire între oameni, în funcție de cariera profesională sau de situația lor materială, deoarece, în fața Lui, contează inima sinceră și curată a oricărui om, așa cum cântăm la Sfânta Liturghie: «Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu» (Matei 5, 8)”, a spus Chiriarhul.
În semn de apreciere pentru implicarea sa activă în restaurarea sfântului lăcaș, preotul coslujitor Marian Ion a primit rangul onorific de iconom.
Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău a fost ridicată între anii 1990-2006, prin strădania părintelui Iulian Negoiță. În urma avariilor provocate de intemperii, în perioada 2016-2021, s-au realizat însemnate lucrări de reabilitare a lăcașului de închinare, susținute financiar din contribuția credincioșilor și din fondurile alocate de autoritățile centrale și locale, care au constat în schimbarea acoperișului, a tâmplăriei de la demisol, a ușilor de la intrare, a treptelor exterioare, a zugrăvelii exterioare, a pardoselii de marmură și a sistemului de încălzire centralizată. Totodată, biserica a fost dotată cu noi obiecte de mobilier din lemn de tei, cu obiecte de cult din argint și cu acoperăminte noi, iar Sfânta Masă a fost înnoită cu un blat din marmură.