În perioada stării de urgență, determinată de pandemia de COVID-19, 15 martie – 14 mai 2020, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Social-filantropic și misionar și Asociația Femeilor Ortodoxe din Eparhia noastră, a desfășurat mai multe acțiuni de ajutorare a persoanelor vulnerabile, în număr de 3.060 de beneficiari, pentru care s-a cheltuit suma de 341.426 lei.
Costurile acțiunilor de ajutorare au fost suportate din fondurile Centrului Eparhial (100.000 lei), precum și din contribuția financiară a parohiilor din cele 7 protoierii (133.050 lei), a mănăstirilor (47.000 lei) și a Asociației Femeilor Ortodoxe (61.376 lei).
Șirul acțiunilor a început odată cu declanșarea pandemiei și a constat în pregătirea a 470 de chituri cu spirt, dezinfectant și cloramină, care au fost distribuite parohiilor sărace din Eparhie, pentru asigurarea igienei în incinta lăcașurilor de cult. De pregătirea acestor chituri s-au ocupat voluntarii din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe, care au și suportat cheltuielile aferente achiziționării produselor, din fondurile asociației.
Având în vedere evoluția situației epidemiologice, s-a constatat necesitatea ajutorării persoanelor vulnerabile din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Astfel, fiecare preot a identificat în parohia sa persoanele vârstnice, bolnave sau izolate, pentru care s-au efectuat două etape de ajutorare.
În prima etapă, derulată în perioada 17-31 martie, au fost achiziționate alimente de primă necesitate, neperisabile, pentru perioada Postului Sfintelor Paști, fiind pregătite 1.400 de pachete, care au fost împărțite celor nevoiași.
A doua etapă a avut loc în perioada 1-16 aprilie, când mai multe credincioase din Asociația Femeilor Ortodoxe, sprijinite de voluntari, au pregătit 1.500 de pachete consistente cu alimente neperisabile, specifice Sfintelor Paști și perioadei postpascale, la care s-au adăugat 4.500 de măști de protecție și 1.500 de cărți de rugăciuni.
În desfășurarea acestor acțiuni caritabile, preoții și voluntarii au respectat întru totul măsurile de maximă siguranță sanitară, potrivit reglementărilor legale.
De asemenea, precizăm că activitatea Cantinei sociale „Filantropia” din Buzău a continuat fără întrerupere, oferind zilnic hrană caldă unui număr de 140 de persoane defavorizate din municipiu.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru ajutorul acordat ostenitorilor de la Centrul Eparhial din Buzău și, totodată, ne exprimăm recunoștința față de preoții, monahii și membrele Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, care au contribuit la buna desfășurare a acțiunilor de sprijinire a celor afectați de pandemie.
Pr. Ionuț-Cristian Vuță
Consilier eparhial
Sectorul Social-filantropic și misionar