Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, 40 de copii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea au beneficiat de un pelerinaj gratuit la mănăstirile din Oltenia și Transilvania. Acțiunea a fost organizată de Sectorul Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Centrul de pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în zilele de 10 și 11 decembrie 2018, grupul fiind însoțit de părintele Răzvan Dănilă, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Focșani.
În prima zi a pelerinajului, copiii au vizitat Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, găsită în scorbura unui stejar secular, din care s-a construit o bisericuță, primind astfel denumirea „Dintr-un Lemn”. Următorul popas a fost la Mănăstirea Bistrița, aflată pe valea pitorească a râului cu același nume, care, de peste cinci veacuri, adăpostește moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
Dintre așezămintele monahale vizitate nu putea să lipsească Mănăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu. Aici, copiii s-au închinat la o particică din moaștele voievodului martir, au făcut cunoștință cu inegalabilul stil arhitectural brâncovenesc și, totodată, au primit un cuvânt de învățătură de la măicuțe.
Spre sfârșitul zilei, grupul de pelerini a ajuns la Mănăstirea Polovragi, situată într-un peisaj mirific, la poalele muntelui Piatra Polovragilor, în deschizătura Cheilor Oltețului, participând la slujba Vecerniei. Înainte de masa de seară, copiii au vizitat orașul Târgu Jiu, unde au admirat vestitele sculpturi ale artistului Constantin Brâncuși.
A doua zi, micii pelerini au mers într-un loc binecuvântat din Țara Hațegului, la Mănăstirea Prislop, pentru a se reculege la mormântul părintelui Arsenie Boca, după care au poposit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, o altă ctitorie a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.
Pe drumul de întoarcere, copiii au vizitat și orașul Sibiu, cu principalele sale atracții turistice.
Pr. Răzvan Dănilă
Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Focșani