În prima duminică din perioada Triodului, 5 februarie 2023, credincioșii Parohiei vrâncene Cotești au primit binecuvântare arhierească, participând la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate.

Soborul slujitor a fost alcătuit din cinci preoți și doi diaconi: pr. Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, pr. Adrian Papuc – secretar în cadrul aceleiași protoierii, pr. Sorin Panaitescu – Parohia Cotești, pr. Andrei-Ionuț Stănilă – Parohia Budești, și pr. George-Cezar Trifan – Parohia Blidarele.

În predica adresată credincioșilor, Ierarhul a reliefat sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice din Duminica a 33-a după Rusalii, a Vameșului și a Fariseului (Luca 18, 10-14), explicând că disprețul, ca stare a spiritului uman, este foarte periculos pentru viața spirituală, deoarece creează bariere între oameni.

„Când cineva are conștiința de sine că este puternic, important, bogat, deștept și că nu are nevoie de semenii săi, atunci, un astfel de om nesăbuit începe să manifeste dispreț față de cei din jur, considerându‑i inferiori și neînsemnați. Atitudinea aceasta este păguboasă atât pentru cel în cauză, cât și pentru cei spre care este îndreptată, deoarece dă naștere unui alt păcat, ura; iar când disprețul se manifestă de la cei puternici către cei slabi, la un moment dat, aceștia din urmă ajung să răbufnească și chiar să se răscoale. Avem multe exemple de acest fel chiar în istoria poporul nostru, care, disprețuit fiind de neamuri străine, s‑a revoltat deseori împotriva acestora, pentru a‑și recupera demnitatea; apoi, situațiile dramatice trăite de țăranii români de‑a lungul secolelor, care, din pricina disprețului și exploatării lor de către boieri, s‑au răsculat, făcându‑și dreptate cu armele, ceea ce a condus la pierderi de vieți omenești. Mântuitorul Hristos ne îndeamnă să avem grijă cum ne raportăm la aproapele nostru; să‑l iubim ca pe noi înșine, nicidecum să‑l disprețuim. Or, dacă facem uz și abuz de poziția noastră socială sau de starea materială și‑i privim pe ceilalți cu mândrie, cu semeție și dispreț, fără îndoială, ne îndepărtăm nu numai de semenii noștri, ci și de Dumnezeu”, a precizat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Lăcașul de cult din satul Cotești a fost ridicat în perioada 1839-1845, pe locul altei biserici de lemn. Din cauza intemperiilor și a cutremurelor, sfântul lăcaș s-a deteriorat și a fost necesară efectuarea unor reparații capitale. În anii 2008-2009, biserica a fost împodobită cu pictură nouă, în tehnica frescă, fiind resfințită în data de 13 iunie 2010. Toate lucrările s-au realizat prin grija părintelui paroh Sorin Panaitescu și cu sprijinul enoriașilor.