Pentru a marca așa cum se cuvine Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV) a organizat miercuri, 7 decembrie 2022, în colaborare cu Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău, o conferință cu titlul Temeiuri biblice pentru necesitatea rugăciunii noastre înaintea lui Dumnezeu.
Conferința a fost susținută de pr. Mihail Milea, profesor de Vechiul și Noul Testament la Seminarul buzoian, auditoriul fiind alcătuit din seminariști și dascălii lor. Structura conferinței a fost bazată pe versete biblice și a adus în atenția elevilor pasaje edificatoare cu privire la modul în care este înțeleasă și practicată rugăciunea în Biserica Ortodoxă. Plecând de la câteva interogații, precum: „De ce să ne rugăm?”, „Cum să ne rugăm?”, „Când trebuie să rostim rugăciuni către Dumnezeu?”, părintele profesor a reliefat caracterul practic al rugăciunii:
„Rugăciunea nu este filosofie sau ideologie, ci reprezintă ceva practic, o vorbire directă cu Dumnezeu. Noi ne ridicăm gândul la Dumnezeu, iar gândul acesta se materializează prin cuvinte foarte simple, dar pornite din toată inima. Rugăciunea este vitală pentru noi, deoarece are o putere harică de a ne apropia de Dumnezeu. Biblia, în integralitatea sa, poate fi considerată a fi chiar și o carte de rugăciuni, lectura ei duhovnicească având același efect ca o rugăciune”, a precizat pr. Mihail Milea.
A doua parte a conferinței a fost dedicată întrebărilor tinerilor seminariști referitoare la subiectul expus, fiind amintite și unele exemple de oameni rugători, ca monahul Nicolae Steinhardt de la Mănăstirea Rohia sau poetul creștin Ioan Alexandru.
Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt al domnului Mihăiță Ștefan, în calitate de delegat al doamnei președinte a SNFOR – ABV, prof. Neluța Mirela Furtună, prin care a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru arhiereasca binecuvântare, părintelui profesor Gheorghe Sava-Popa, directorul Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”, pentru deschidere și colaborare, precum și părintelui profesor Mihail Milea pentru discursul care a rodit în sufletele celor prezenți dorința de a se apropia mai mult de Dumnezeu prin intermediul rugăciunii.
Mihăiță Ștefan