La un an de la resfințirea vechiului sediu al Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, sâmbătă, 26 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noul centru social al Asociației, în prezența câtorva reprezentante ale comunităților din Eparhie. În acest spațiu, vor fie realizate în continuare activitățile cu care Asociația Femeilor Ortodoxe a obișnuit deja comunitatea locală: acțiuni sociale pentru persoane defavorizate, activități de întrajutorare și ateliere pentru copii. Fondurile vor fi asigurate și din vânzarea de covoare de lână manufacturate.

Președinta Asociației, doamna Ana Săcrieru, a îndemnat reprezentantele comunităților locale să continue activitățile, în ciuda dificultăților perioadei pe care societatea românească o traversează, făcând apel la forța pe care o dă continuitatea de peste veac a Asociației Femeilor Ortodoxe din Eparhia Buzăului și Vrancei, succesoarea fostei Societăți Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, înființată în Vrancea, în 1914, de Episcopul Teodosie Atanasiu, iar în Buzău, în 1927, de Episcopul Ghenadie Niculescu.

„Să nu uităm scopul principal al Asociației, și anume revigorarea, în comunitățile noastre, a spiritului creștin-misionar prin educație și dăruire, scop ale cărui rădăcini datează din 1914, când Preasfințitul Părinte Episcop Teodosie Atanasiu, în prezența Alexandrinei Cantacuzino și a lui Simion Mehedinți, a înființat Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române în Focșani. Să conștientizăm, așadar, importanța continuității, singura care ne dă tărie, forță, singura care ne onorează în fața istoriei, indiferent în ce vremuri vitrege ne așază ea viețile. În aceste condiții, indiferent cât de mult ne sunt, astăzi, agresate valorile creștine care definesc însăși identitatea noastră, știind că și înaintașele noastre au trăit vremurile cumplite din război, dar au putut totuși îndeplini scopul nobil social-educațional al Asociației chiar și în acele vremuri, pentru a rezista și a ne îndeplini misiunea asumată, putem face recurs la forța acestei continuități pe care, de altfel, trebuie să o și apărăm cu orice preț. Efortul mare pe care l-am făcut pentru restaurarea din temelii a acestui corp de clădire atât de vechi și care ajunsese într-o stare totală de degradare, tocmai pentru a fi redat misiunii de peste un veac a Asociației noastre, reprezintă un astfel de exemplu de continuitate”, a spus doamna Săcrieru.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a subliniat faptul că Asociația Femeilor Ortodoxe este parte componentă din structura Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, alături de celelalte sectoare de activitate, apreciind eforturile cu care, în acest an greu, membrele sale au realizat multe activități atât pe plan social, cât și pe tărâm educațional.

„Ne bucurăm să fim împreună de hramul Asociației Femeilor Ortodoxe din Eparhia noastră, la sărbătoarea «Soborul Maicii Domnului», mulțumindu-i Sfintei Fecioare Maria că v-a ajutat, anul acesta, să îndepliniți, sub coordonarea doamnei președinte Ana Corina Săcrieru, multiple activități, în pofida contextului deosebit de greu în care ne-am aflat, cel puțin până acum. Iar aceasta s-a datorat stăruinței în credința și voința de a face binele, lucrare binecuvântată de Dumnezeu, Cel ce totdeauna ne întărește în necazuri și suferințe, ajutându-ne să ducem până la capăt lucrul bun început. Este îmbucurător faptul că nu ați renunțat nicio clipă la gândurile frumoase și la proiectele sociale dedicate semenilor noștri. Astăzi, ne-am adunat aici pentru a binecuvânta o nouă împlinire a Asociației, respectiv centrul social în care ne aflăm, dovada concretă a implicării cu seriozitate și încredere în realizarea obiectivelor asumate de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Sunt convins că și această lucrare, asemenea tuturor celor împlinite cu trudă și speranță, este menită să dureze în timp și să fie de un real folos tinerilor creștini”, a precizat Chiriarhul locului.

Foto: Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei / fotografia de copertă a paginii de Facebook