„Atunci când cineva s-a învrednicit să facă un bine cuiva, este preferabilă discreția, în fața popularizării faptei”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în predica rostită la Duminica a 7-a după Rusalii. Ierarhul locului, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei buzoiene Cislău, Protoieria Pătârlagele, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a reliefat înțelesurile fragmentului evanghelic duminical, care ne înfățișează vindecarea miraculoasă a doi orbi și a unui mut din Capernaum de către Mântuitorul Iisus Hristos (Matei 9, 27-35).
„Minunea vindecării celor doi orbi nu s-a făcut, de această dată, în fața unor martori oculari, ci în interiorul casei unde se retrăgea Mântuitorul, adică în «Casa Domnului», în care trebuie să vedem o anticipare a bisericii, în înțelesul ei de lăcaș de cult. Învățăm de aici că Domnul Hristos, Arhiereul Cel veșnic, ascultă rugăciunile celor ce cred în El și rămân uniți în Sfânta Sa Biserică, redându-le sănătatea sufletească și trupească. Când le-a cerut orbilor vindecați să nu spună nimănui ce li s-a întâmplat, Mântuitorul a dorit să ne învețe că, atunci când cineva s-a învrednicit să facă un bine cuiva, este preferabilă discreția, în fața popularizării faptei. Ori de câte ori săvârșea o minune, Iisus solicita celui vindecat să păstreze tăcerea, ceea ce arată smerenia Sa, deopotrivă, omenească și dumnezeiască. Dar foștii orbi nu I-au ascultat cuvântul, ci, dimpotrivă, «ieșind, L-au vestit în tot ținutul acela» (Matei 9, 31). O singură dată a dorit Iisus să se relateze modul în care a săvârșit minunea, și anume când l-a vindecat pe demonizatul din ținutul Gadarenilor. Acesta Îi ceruse să-l facă ucenic al Său, însă Mântuitorul n-a acceptat, ci i-a zis: «Întoarce-te în casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu!» (Luca 8, 39). În acea împrejurare unică, Hristos i-a cerut fostului demonizat să povestească oamenilor ce i se întâmplase, pentru ca locuitorii cetății Gadara să conștientizeze greșeala de a nu-L fi primit în mijlocul lor. În acest mod, vrăjmașul diavol, care a vrut să împiedice misiunea Mântuitorului în ținutul Gadarenilor, a fost rușinat tocmai de cel pe care-l chinuise ani îndelungați, demonizatul vindecat de Iisus”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.
La final, preotul paroh Vasile Dinu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru binecuvântarea și bucuria aduse credincioșilor din Cislău, prin oficierea Sfintei Liturghii arhierești în biserica din localitate.