În zilele de 6-7 iulie 2024, 50 de tineri buzoieni au beneficiat de o excursie gratuită în nordul Dobrogei, oferită de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Alături de elevi s-au aflat pr. cons. Dan Necula și dl insp. Valentin Iancu, ostenitori în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul de la Centrul Eparhial, respectiv dra prof. Elena-Nicoleta Toma, membră a SNFOR-ABV.
Călătoria a început din fața Catedralei Arhiepiscopale din Buzău către poarta de intrare în Delta Dunării, municipiul Tulcea. Pentru a-i feri de fierbințeala zilelor, pământul dobrogean, cu un miros specific în aer de apă și sare, parcă a croit dinadins cale pelerinilor munteni mai întâi către pădurile de tei ce înconjoară Mănăstirea Cocoș, numită astfel de la dealul Cocoșului din apropiere. Așezământul monahal a luat ființă în 1833, având ca întemeietor pe arhimandritul Visarion. În istoria locului este consemnată ziua de 17 ianuarie 1973, când au fost așezate în biserică moaștele Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip. Pașii s-au îndreptat apoi către poalele dealului Chiatra Roșie, locul în care, în urma unei ploi puternice de vară, a ieșit la iveală bolta criptei martirice a bazilicii paleocreștine de la Niculițel, care adăpostea moaștele celor patru martiri dobrogeni. Astăzi, aici se află un impunător muzeu al fostului sit arheologic, în exteriorul căruia călătorii au luat o gustare pregătită de Ceainăria Culturală din Buzău.
Situată între Podgoria Sarica Niculițel și Dunăre, cu o priveliște impresionantă, Mănăstirea Saon a fost cel de-al treilea obiectiv al zilei. Așezământul frumos îngrijit, înființat în 1846, prin plecarea unor călugări de la Celic-Dere, a captat tinerii prin liniștea locului și prin mini-grădina zoologică.
Următorul popas a fost la Mănăstirea Celic-Dere, într-un loc care, la prima vedere, pare un sat. A fost construită la începutul secolului trecut și este socotită a fi cel mai mare complex monahal din Dobrogea. Ghidul mănăstirii a oferit bogate informații cu privire la acest edificiu, ridicat de călugări ruși și români reveniți din Sfântul Munte Athos.
După acest triunghi al mănăstirilor, grupul și-a continuat drumul către Tulcea. Accesul la istoria, tradițiile și specificul zonei a fost posibil prin vizitarea Centrului Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării”, unde a putut fi admirat un acvariu, urmat de Muzeul de Istorie și Arheologie, ce reflectă diversitatea etnică și buna conviețuire din zona Dobrogei de Nord. Înainte de a lua cina, elevii au vizitat și Monumentul Independenței, ridicat pe colnicul Hora, în anul 1879. La lăsarea serii, toți s-au bucurat de o plimbare pe faleza orașului, locul preferat al multor turiști.
A doua zi a început cu închinarea în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și a continuat cu o croazieră cu catamaranul pe lacurile Câșla, Parcheș, Telincea, pe gârla Somova-Parcheș și canalul Somova – destinații ce au oferit tinerilor un spectacol deosebit: cerul se unea cu apele, vietățile se ascundeau, iar nuferii abia își lăsau văzută floarea de după umbra frunzelor. După masa de prânz, ultimul popas a fost la Grădina Zoologică Galați, adăpostită de pădurea Gârboavele.
La finalul călătoriei, tinerii s-au arătat impresionați de obiectivele vizitate și au fost recunoscători față de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și însoțitorii lor. Colecției de amintiri vizuale i se adaugă impresiile sincere și pozitive în urma excursiei:
„Mulțumiri celor ce ne-au purtat în aceste locuri, în special în Delta Dunării, pe apa căreia au curs sentimente de bucurie din partea fiecăruia dintre noi!” – Amalia Dedu, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială nr. 11 Buzău.
„Această excursie mi-a oferit posibilitatea să înțeleg cu adevărat ce sunt bucuria și dragostea, care se găsesc doar lângă Bunul Dumnezeu” – Maria Vrânceanu, clasa a IX a G, Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Buzău.
„Bunul Dumnezeu ne oferă experiențe în urma cărora ne însușim virtuți noi, modelându-ne astfel sufletul. A fost o experiență în cadrul căreia nu numai că am reușit să pătrund adânc în universul culturii și al credinței, ci am petrecut și timp de calitate alături de persoane deosebite, reuniți fiind de dorința de a-L mărturisi pe Domnul nostru Iisus Hristos” – Iulia-Maria Ghinea, clasa a X-a, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Buzău.
Insp. Valentin Iancu
Sectorul Învățământ și activități cu tineretul